Сдружение "Ботев Пловдив"

Стадион, Емблема, Клуб

Граждански съвет за обществена подкрепа за дострояването на стадион „Христо Ботев“ входира писмо, с което настоява за официално потвърждение от Община Пловдив, че стадион Христо Ботев ще бъде построен според ангажимента, поет от общината, за изграждането на стадион с четири трибуни и 18 777 седалки.


ДО Г-Н ПЛАМЕН РАЙЧЕВ

 ЗАМ.- КМЕТ „СТРОИТЕЛСТВО

 И  ИНВЕСТИЦИИ“

ОБЩИНА ПЛОВДИВ

 

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

 

 

       От Граждански съвет за обществена подкрепа за дострояването на стадион „Христо Ботев“ към “СДРУЖЕНИЕ ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ БОТЕВ ПЛОВДИВ”

Адрес: град Пловдив, бул. „Източен“ № 10

Представлявано от: г-н Радослав Кошински

 

 

      УВАЖАЕМИ Г-Н РАЙЧЕВ,

 

     Съгласно обсъжданите теми на срещата на 19.04.2021 г. между всички участници в строителния процес, както и предвид големия обществен интерес и необходимостта от прозрачност на обществената поръчка „Изпълнение  на  строеж,  част  от  Общинската  спортна  инфраструктура - Стадион „Христо Ботев“ – град Пловдив”, ние от Граждански съвет като представител на целокупната жълто-черната общност, настояваме дa получим вашите писмени отговори на следните въпроси:

 

 1. Във връзка с направеното ново предложение на арх. Савов за изграждане на съоръжението с четири завършени трибуни, с места на пълния им капацитет 18 777 седалки; служебни и технически помещения, ситуирани под трибуната на сектор «В» / трибуна Изток/, осветление, монтирано на част от проектираната козирка, покритие на поне 1200 места на  сектор «А», всички необходими и достатъчни за получаване на лиценз за Efbet лига, както и за частично въвеждане  в експлоатация и нормално функциониране строително монтажни работи, бихме ли могли съвместно с всички участници в строителния процес да пристъпим към създаване на коментирания на срещата документ, удостоверяващ и ангажиращ ги с продължаването и завършването на строителството в тази му цялост.

Бихме желали в документа да бъде записан и срокът за завършване на този етап и въвеждането му в експлоатация.

 

 1. Бихме желали да получим в обещания срок съставената от арх. Савов КСС на предложения от него вариант за усвояване на осигурената към този момент сума от 25 000 000 лв / с ДДС/. Съгласието на изпълнителя бе декларирано на срещата на 19.04.2021 г.

 

 1. Настояваме да получим окончателен отговор и на задаваните нееднократно въпроси кога ще са готови становищата относно съответствието на наличните седалки към действащите противопожарни, санитарно-хигиенни, строително-технически и международни изисквания (изискванията на UEFA за 4-та категория).

Кога ще бъде извършен ремонт на терена на стадион "Христо Ботев", какви       

            СМР ще включва ремонтът, по какъв способ ще бъде възстановено тревното  

            покритие с цел нормалното ползване на терена и стадиона?

 

Очакваме Вашите писмени отговори в 7 дневен срок на адрес:

гр Пловдив, ул. Ильо Войвода 4, Адвокатска кантора

email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

04 Юни 2021 г.                                                С уважение: Граждански съвет за обществена подкрепа за дострояването на стадион „Христо Ботев“

Тематичен парк под името ПАРК 110 ГОДИНИ БОТЕВ ПЛОВДИВ може да се извиси до следващия рожден ден на най-стария български футболен клуб в клубната му база в Коматево.

Проектът, който се предвижда да се шири на 7000 кв. метра в част от базата на клуба, представлява единна структура, която ще обедини в себе си много компоненти: Културно-исторически елементи, модернистична визия, елементи с обучаващ характер, експозиционни площи, кътове за отдих и богат видов състав (на растенията), разкриха на специална пресконференция инициаторите от Клуба на привържениците на Ботев Пловдив и Сдружение ПФК Ботев. Идеята е била представена по-рано през месеца и пред клуба и е получила пълна подкрепа за реализацията му, поясни пред медиите изпълнителният директор на Ботев Пловдив Данаил Сереидо, който не скри впечатлението си от дейността на феновете.

„Идеята за този проект се зароди въз основа на зачестилите PR „залесителни“ кампании, който се извършват за парче и без почти никаква подготовка. Първоначалната идея за засаждане на 110 броя дървета по случай 110-годишния юбилей на клуба – идея на покойния Тоско Бозаджийски, бе надградена с изграждането на паркова структура, която да се превърне във своеобразен „Мемориален комплекс“, в който да бъде изложената великата „жълто-черна“ история, казва основният автор на проекта - ландшафтен архитект Петър Петров.

„Много оптимистично ще е да кажа, че паркът ще е готов догодина, когато ще честваме 110 години от създаването на клуба, но ще направим всичко възможно“, поясни Атанас Стафунски, член на УС на КПБП.

Изграждането на парка ще струва между 300 000 и 500 000 лева. „Ще търсим подкрепа от цялата жълто-черна общественост, ще презентираме идеята пред предприемачи, имаме и одобрението и помощта на клуба“, каза арх. Петров.

Обектът е изключително разпознаваем в Пловдив, а предвиденият за проектиране терен се намира на територията на „ФУТБОЛЕН КОМПЛЕКС БОТЕВ 1912“ в кв. Коматево и граничи с бул. „Коматевско шосе“, като е с лице към булеварда повече от 50 метра.

Проектът ще се превърне в обществено-значима структура, тъй като в района, в който се намира (Район „Южен“ гр. Пловдив), се забелязва интензивно застрояване, а липсва и не се планира изграждането на обществен парк, поясни още авторът.  

Освен да покаже историята на клуба паркът има за цел да демонстрира нагледно как групи от обществото могат да се обединяват и да допринасят чрез различни инициативи за общите блага на гражданите и гостите на града ни.

Идеята за изграждане на „Мемориален комплекс“ идва от проектанта, чиято цел е да запази значението на парка в исторически аспект - както за миналите, така и за бъдещите поколения.

 


В композиционното си решение проектантът предлага изграждане на
„МЕМОРИАЛЕН КРЪГ“, който ще представлява 3 овални кашпи, облицовани с черен гранитен камък, а върху тях ще бъдат монтирани няколко плочи с текстове, описващи историята на клуба от създаването му до 110-та му годишнина. В задната част на този „Мемориален кръг“ се предвижда поставянето на два комплекта по 3 броя пилони със знамена за подчертаване на важността на обекта.

В горната част на структурата ще бъдат оставени отвори с дренаж за засаждането на дребнорастяща растителност, като се предвижда да се използва Euonymus emerald gold, за да се подчертае и жълтия цвят от емблемата на клуба.

                       

Мемориалният кръг копира контурите на емблемата на клуба, като в северната си част има отворено пространство, което отваря широк достъп към главна алея, водеща до зоната на „ВЕЛИЧЕСТВЕНАТА ЖЪЛТО-ЧЕРНА ГОРА“.

„Гората“ представлява структура, изобразяваща символичното увековечаване на лица и събития, свързани с клубната история. В основата на всяко дърво се предвижда поставянето на плочи с текстове, описващи даден футболист, треньор, футболен деятел, запалянко или знаменит футболен двубой. В края на алеята, разполовяваща на две „величествената гора“, се предвижда изграждането на „Трофейна стена“ която съдържа в себе си реплики на всички спечелени от клуба отличия, трофеи и титли.
 
Трите композиционни елемента: „МЕМОРИАЛЕН КРЪГ“, „ВЕЛИЧЕСТВЕНАТА ЖЪЛТО-ЧЕРНА ГОРА“ и „ТРОФЕЙНАТА СТЕНА“, са проектирани така, че да символизират пътя на успеха. Всичко започва от основаването на клуба през 1912 г., изобразено в „МЕМОРИАЛЕН КРЪГ“, преминава през упорития труд, желание и себераздаване  на играчи, колективи и привърженици, за да се материализира в титли, купи, трофеи и награди.


Като център на композицията „Мемориалният кръг“ дава начало и на широка алея на изток, която премива през зона за постоянни експозиции. Тези зони представляват бетонови високи кашпи, които ще служат за пана за закачане на експозиционни материали. В тези зони се предвижда изграждането на експозиции с емблемите на клуба през годините – екипите, с които са играли играчите, капитаните и др.

В края на алеята, преминаваща през зоните за постоянни експозиции се предвижда малък терен, изобразяващ футболно игрище, върху което да
бъдат забити 11 „жълто-черни“ знамена, които ще символизират най-добрите играчи на Ботев Пловдив през годините. В най-източната точка на парка и непосредствено след „Мини игрището с 11 най-добри“ ще бъдат засадени 12 броя храсти, символизиращи публиката на клуба, която винаги е била 12-тият играч на Ботев Пловдив.

Поради наситеното слънчево изложение на тази зона се предвижда да бъде използван растителен вид Berberis thunbergii aurea foliage, за да се добави допълнителна жълта нотка към този пейзаж.

                            

В тази зона е предвидена и допълнителна комуникация чрез плочо-пътека, която да дава лесен достъп до „ВЕЛИЧЕСТВЕНАТА ЖЪЛТО-ЧЕРНА ГОРА“

 Връщайки се обратно по главната алея и преминавайки през „МЕМОРИАЛЕН КРЪГ“, посоката ни отвежда към „Зони с временни композиции“. Те ще представляват озеленени „петна“, в които ще се монтират статични пана тип нисък билборд, в които ще могат да се излагат временни галерии, снимкови материали и др. Краят на алеята ни отвежда до барелефа на Динко Дерменджиев – Чико, който като най-светлата легенда на Ботев бележи пътя на успехите. На няколко метра южно от него и северно от главния вход ще бъде изграден паметник/плоча на клубния патрон Христо Ботев.
 

В тази си част от парка се предвижда изграждане на множество кътове за отдих, между които да бъдат издигнати поетапно скулптури на легенди на отбора. Тази зона на парка е с по-общ характер и ще обслужва двата вътрешни подхода към футболния комплекс, както и кътовете за посетители, които идват заради трениращите на базата деца. Предвижда се и изграждане на зона за детски игри в най-южната част на парка, за да има място в парка и за най-малките деца.

Освен обществена значимост проектът има и ландшафтно-архитектурна стойност поради характера му. В последните години рядко сме свидетели на проектиране на паркове със специално предназначение и в тази връзка, подобен тематичен, мемориален комплекс ще бъде отличен ландшафтно-архитектурен пример.

Пловдив, 22 февруари 2021 г.

Сдружение „ПФК Ботев“ придоби 39% от акциите на Ботев Пловдив, които до момента бяха собственост на ТЦ-ИМЕ АД - в несъстоятелност, като по тази начин вече е собственик на 100% от книжата на най-стария футболен клуб в България и е готово да предостави до 99% от тях на изявилия интерес към развитието на клуба руски предприемач г-н Антон Зингаревич.

Придобиването и на последния пакет акции стана възможно, след като през декември Сдружението капарира предложените от синдика за продажба книжа и в рамките на заложения срок успя да внесе цялата искана сума в размер на … лева. А откупуването стана възможно само благодарение на безрезервната ангажираност на цялата жълто-черна общественост, която чрез няколко успешни инициативи набра нужната сума само за месец. При това кампанията под надслов „100% Ботев Пловдив“ е втората подобна за събиране на средства от ботевистите само за няколко месеца, след като едва в края на годината чрез предишната инициатива „Да живее Ботев Пловдив“ феновете успяха да съберат над 550 000 лева, за да откупят дълга на своя любим отбор. По този начин привържениците на Ботев постигнаха уникален за България подвиг – успяха да спасят отбора си два пъти в рамките на три месеца.

Силно впечатление в рамките на „100% Ботев Пловдив“ направи демонстрираният от феновете, футболистите, легендите и клубното ръководство задружен стремеж към постигането на целта. Привърженици от САЩ, Великобритания, Германия и други страни, както и от цяла България, превеждаха пари по специалната сметка, даряваха средства срещу тениски за каузата и участваха в специално организирания във Facebook търг, на който бяха предложени десетки ценни за всеки бултрас артикули. Сред най-ценните продадени предмети бяха емблемата и надписът, посветени на 100-годишнината на отбора, емблемата от бившето табло на стадион „Христо Ботев“, както и фланелка и топка, подписани от звездата на отбора Тодор Неделев.

Без съмнение сред най-впечатляващите факти е наддаването за дарените от Неделев футболни обувки, с които преди две години вкара гол от центъра на Лаута. За ценния артикул в наддаването наред с феновете активно се включиха по-младите играчи на отбора – доказателство за непознаващата граници и разумни обяснения обич към жълто-черния отбор, която буквално се предава от поколение на поколение – и сред феновете, и сред футболистите.
Силната ангажираност е и доказателство за бизнеса, че фенската маса зад отбора е изключително единна и способна да осъществи считани за невъзможни проекти.
Какво предстои?

В близките седмици се очаква финализиране на преговорите с г-н Антон Зингаревич за предоставянето на мажоритарен дял от акциите на клуба, разговорите са във финалния етап.

След прехвърлянето на акциите Сдружението ще фокусира усилия върху просветителска дейност, като скоро предстои обявяването на няколко нови инициативи.

Пловдив, 19 май 2021 г­­.

Днес, 19 май 2021 г., се проведе поредната среща на Гражданския съвет към Сдружение ПФК Ботев с г-н Пламен Райчев, зам.-кмет по строителството на Община Пловдив.

Срещата бе по покана на г-н Райчев във връзка с кореспонденцията между двете страни относно строежа на ст. "Христо Ботев".

На срещата присъстваха арх. Савов за проектанта, г-н Илиян Филипов за строителя, инж. Атанас Ангелов за строителния надзор и представителите на Гражданския съвет.

Представен бе нов подход за довършване на първия етап от строителството, осигуряващ 18 777 седящи места, разположени по четирите сектора на стадиона. Напълно ще бъде изпълнена вертикалната планировка около стадиона.

Поради осигурено частично финансиране на строежа от 25 млн. лв. не е възможно изпълнението на покривната конструкция, а само на шест конзоли за временно разполагане на осветлението и частично покриване на сектор "А", свързано с лицензирането на стадиона за първенството и купата на България.

Търговските площи в сектор "А" на този етап ще бъдат завършени на груб строеж - стоманобетон, хидроизолация и външни стени, като ще бъде осигурен само подход до трибуната на сектора и сервизните помещения. Очаква се решение за седалките, свързано с тяхната експлоатационна годност. Състоянието на терена ще се обследва допълнително.

Гражданският съвет за обществена подкрепа за дострояването на стадион „Христо Ботев“ ще продължи да държи обществеността информирана за процеса на довършването на стадиона.

Управителният съвет на Сдружение ПФК Ботев, ЕИК 000466336, със седалище и адрес на управление град Пловдив, бул. „Източен” № 10, на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ, чл. 9 от Устава на сдружението и свое решение, взето на заседание от 17.02.2021 г., свиква извънредно Общо събрание на членовете на Сдружението, което ще се проведе на 05.03.2021г. от 19,00 ч. посредством платформата за конферентни срещи ZOOM. Линк ще бъде изпратен на всеки от членовете. Събранието ще се проведе при следния дневен ред:

Точка 1. Вземане на решение за разпореждане с имущество на Сдружението.

Точка 2. Вземане на решение за становището на Сдружението и указване на представителя му как да гласува по всяка една точка от дневния ред на следващото Общо събрание на АД ПФК Ботев.

Точка 3. Разни

УС на Сдружение ПФК Ботев

В отговор на запитване от Гражданския съвет към община Пловдив, какви дейности ще се покрият с първата сума от 25млн лв, стана ясно, че се планира довършването на две от трибуните и търговските части към тях. Предвид желанието на привържениците да се даде приоритет на завършването на трибуните, а не на търговските площи и при липса на информация за козирка, осветление и довършване на останалите два сектора, Гражданския съвет входира в общината второ писмо, с което иска да се изясни детайлно какво се предвижда за довършването при първия етап.


ДО

Г-Н ПЛАМЕН РАЙЧЕВ

ЗАМ.- КМЕТ „СТРОИТЕЛСТВО И ИНВЕСТИЦИИ“

ОБЩИНА ПЛОВДИВ

 

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

 

От Граждански съвет за обществена подкрепа за дострояването

на стадион „Христо Ботев“

към “СДРУЖЕНИЕ ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ БОТЕВ ПЛОВДИВ”

 

Относно: Ваш отговор с Изх. № 21КЛ-222/26.04.2021 г.

                 на наше заявление с ваш Вх. № 21КЛ-222/19.04.2021 г.

 

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН РАЙЧЕВ.

 

Благодарим Ви за своевременния отговор на поставените от нас с предходното ни писмо въпроси. За съжаление считаме, че не сме получили ясни, конкретни, точни и обосновани отговори по трите теми, становището Ви съществено се различава от първоначалните изявления на факторите по строителството на стадион „Христо Ботев“, което не удовлетворява големия обществен интерес към строежа.

 

Поради това, отново се обръщаме към Вас за следното:

 

 1. Молим, да ни предоставите количествено-стойностната сметка за извършване на СМР в размер на 25 млн. лв. с ДДС, въз основа на която формирате финансово-строителния план на първия етап от дострояването на стадиона, гарантиращо ползването на стадиона за българското първенство и купата на България.

 

 1. Освен възложеното изпитване за пожароустойчивост, какви действия са предприети за проверка съответствието на наличните седалки към действащите:
 • санитарно-хигиенни норми;
 • строително-технически норми;
 • международни изисквания (на UEFA за 4-та категория)?

 

 1. Кога и как ще бъде извършен ремонта на терена на стадион "Христо Ботев", съобразено със строежа, с подходящия времеви период и с намеренията за ползване на стадиона за вътрешни мачове?

 

Очакваме Вашия писмен отговор по възможност в 7 дневен срок на адрес:

гр. Пловдив

ул. Ильо войвода 4

Адвокатска кантора

адв. Тихомир Стойчев

email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

          Пожелаваме Ви здраве и светли Великденски празници!

 

 

          За ГРАЖДАНСКИЯ СЪВЕТ:

          С уважение,

          РАДОСЛАВ КОШИНСКИ

          Председател на УС на Сдружение ПФК Ботев Пловдив

Уважаеми ботевисти,

След успешния край на кампанията „Да живее Ботев Пловдив“ Сдружение „ПФК Ботев“ дава старт на една също толкова значима кампания - „100% Ботев Пловдив“, чиято цел е събирането на 100% от акциите на клуба на едно място. Кампанията ще подпомогне откупуването на 39% от акциите на Ботев Пловдив, които в момента са собственост на ТЦ ИМЕ АД - в несъстоятелност.

Още преди година Сдружението публично афишира намеренията си за събирането на всички акции на едно място с цел повишаване атрактивността на клуба за потенциални инвеститори и осигуряване на неговата дългосрочна стабилност. След дълги процедури възможността за закупуването им е факт. В момента е сключен договор и е внесен задатък, като оставащата сума за събиране е 100 000 лв. Срокът е до средата на февруари.

 

Защо закупуването на тези акции е важно?

Придобиването на пълния пакет акции категорично изяснява собствеността на клуба и гарантира нормалното му функциониране. В продължение на години самото провеждане на акционерните събрания на ПФК Ботев АД (предпоставка за гласуването на важни решения) зависеше от дружество обявено в несъстоятелност.

Със събирането на едно място на пълния пакет акции ще направим ПФК Ботев АД изключително привлекателен за инвеститорите. Така привържениците на най-стария футболен клуб в България ще извършат подвиг за стабилизирането на любимия си Ботев Пловдив, при това - за втори път през последните месеци.

И макар че процесът по придобиването на остатъчните акции да стартира преди доста време, след заявения интерес от г-н Зингаревич всички действия са съгласувани с него и неговите представители.

 

Какво конкретно предстои?

1. Открита е сметка за дарения за кампанията: IBAN : BG57 TEXI 9545 1004 0180 00, Сдружение ПФК Ботев

2. Възобновяват се онлайн търговете, като ще бъдат предложени още ценни за ботевистите артикули.

3. Възстановява се благодарствената онлайн стена за дарителите, насочена към фирмите на www.565.botevplovdiv.org

4. Като закупите виртуален билет за Колежа от системата на Eventim на цена от 19,12 лева. www.eventim.bg

 • Билетите може да закупите още от:
 • Бензиностанции ОМВ
 • Книжарници Orange
 • Български пощи
 • Технополис
 • Билетната каса пред община Пловдив

5. Чрез системата за електронни разплащания Paypal на: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

6.  Може да дарите и в кутиите за дарения в клубния магазин на базата и във фен магазина на ул. Нестор Иванов 1.

Уважаеми ботевисти, скъпи пловдивчани

Сдружение ПФК Ботев и Клуб на привържениците на Ботев Пловдив организират поредната акция в подкрепа на Пловдив - събитието „Да засадим дърво, да пием „Колежанско“.

В събота, 24 април, приканваме всички фенове на Ботев на своеобразен пролетен празник в ЖК Тракия, като същевременно дадем принос и за екологията на града – ще засадим символичния брой от 12 чинара.

Саденето на дървета е един от най-лесните начини да подобрим света, в който живеем – те създават въздуха, който дишаме, и филтрират замърсяването, а освен това са красиви и зелени и доказано правят хората по-спокойни и здрави.

Събитието ще се проведе на 24 април от 10 часа на ул. „Цар Симеон“ в зелената площ между блокове 106 и 107.

За доброто настроение ще се погрижат и от „Колежанско – Налей да пием бирата“, като осигурят на място качествено и охладено пиво.

Инициативата е подкрепена от кметството на район Тракия.

Парк Ботев Пловдив

Членовете на Сдружението упълномощиха Управителният съвет да подпише договор с фирма на г-н Антон Зингаревич за прехвърлянето на 60% от акциите на ПФК Ботев Пловдив. Решението бе взето с мнозинство от над 80% след продължило над 3 часа онлайн събрание на Сдружението. Очаква се окончателното решение на г-н Зингаревич за придобиването на акциите. Предстои изготвянето на самия договор от юристите на двете страни. По тази причина Общото събрание на ПФК Ботев АД, предвидено за 08.01 ще бъде изместено на резервната дата 20.01.2021г.

С друго свое решение Сдружението, като обществена институция, съхраняваща ботевизма, гласува за активизиране на усилията за закупуването на 39% от акциите на ПФК Ботев АД, които в момента са собственост на ТЦ ИМЕ АД - в несъстоятелност. След проведена нова среща на ръководството на Сдружението със синдика на изпадналото в несъстоятелност дружество, Сдружението заплати задатък от 8% от исканата сума от 110 000 лева и има срок до средата на февруари да заплати пълната сума. Инициативата е координирана с кандидат-инвеститора в клуба г-н Антон Зингаревич, чиято цел е да придобие 99% от акциите на клуба.

Откупуването на дълга и събирането на всички акции на едно място правят клуба значително по-интересен за потенциални партньори и е дългожелана цел на всички милеещи за Ботев. В тази връзка в близките дни Сдружението ще информира ботевистката общественост как да се включи в набирането на средствата. 


На 08.04.2021 г. в гр. Пловдив, се проведе среща в Община Пловдив между Гражданския съвет и заместник кмета по „Строителство и инвестиции“ Пламен Райчев.

На срещата присъстваха следните членове на Гражданския съвет за обществена подкрепа за дострояването на стадион „Христо Ботев“: инж. Гиздаков, инж. Стафунски, инж. Мутафчийски, инж. Стаев и адвокат Стойчев. От страна на Община Пловдив присъстваше заместник кмета Пламен Райчев, а по здравословни причини не присъстваше заместник кмета по “Спорт, младежки дейности и социална политика” Георги Тютюков.

Темата на срещата бяха изпратените от Гражданския съвет въпроси до зам. кмет Райчев и зам. кмет Титюков, а именно:

1. Напредък по СМР на стадион „Христо Ботев“.
2. Има ли развитие с дофинансирането на обществената поръчка, с предмет „Изпълнение на строеж, част от Общинската спортна инфраструктура - Стадион „Христо Ботев“ – град Пловдив”?
3. Въпроси, свързани с наличните седалки и светлинно табло:
- Чия собственост са те в действителност? На Община Пловдив или ПФК Ботев?
- Какъв е действителният им брой?
- Какво е техническото им състояние?
- Какъв е техния срок на годност?
- Къде и при какви условия се съхраняват?
- В какъв срок ще бъде взето решение дали наличните седалки отговарят на Техническия проект на стадион „Христо Ботев“ и Категория 4 на УЕФА?
4. Въпроси, свързани с реновиране на тревното покритие на стадион „Христо Ботев“:
- Стартирала ли е Обществена поръчка за избор на изпълнител за възстановяване на тревното покритие, профилактика на напоителната и отоплителната система?
- Чие задължение ще е подвързването на напоителната и отоплителната система?

Относно напредъка на СМР на стадиона „Христо Ботев“, зам. кмета Райчев даде уверение, че строителството върви по график, като не пропусна да припомни, че заложения срок в обществената поръчка е 730 календарни дни.
Цялата проектна документация е предадена на изпълнителя ДЗЗД „Колежа“, който от своя страна е изготвил и представил в указния срок (3 месеца след подписване на договора) финансово-строителния план за СМР, които ще изпълни с осигурения ресурс от 25 000 000 лв. Получено беше уверение, че с наличните средства стадиона „Христо Ботев“ ще бъде въведен частично в експлоатация, така че той да може да вземе лиценз за Ефбет Лига.
Предвид наличните средства и финансово строителния план, предоставен от ДЗЗД „Колежа“, на този етап козирката на стадиона няма да бъде изпълнена изцяло в проектния си вид. Възложено е на проектантското бюро, изготвило проектите на стадион „Христо Ботев“, да предостави становище кои части от козирката да бъдат изпълнени, така че на тях да може да бъде монтирано осветлението, необходимо за получаване на лиценз за Ефбет Лига.

По отношение на дофинансиране на обществената поръчка, с предмет „Изпълнение на строеж, част от Общинската спортна инфраструктура - Стадион „Христо Ботев“ – град Пловдив”, все още няма яснота, как ще бъдат обезпечени недостигащите средства.

На въпросите относно наличните седалки и светлинно табло, закупени от Община Пловдив, отговорите бяха следните:
Собственик на седалките и светлинното табло е Община Пловдив, която ги е предоставила на ПФК Ботев на отговорно пазене, посредством приемо-предавателен протокол. Според зам. кмет Райчев закупените седалки са както следва:
- Жълти – 11846 бр.
- Черни – 5591 бр.
- Червени – 349 бр.
- ВИП – 252 бр.
- Столове за резервни скамейки 30 бр.
Според зам. кмета Титюков от тях са взети жълти седалки за временните трибуни на „Футболен комплекс Ботев 1912“, както и за възстановяването на щетите на стадион „Лазур“ след финала за купата на България през 2014 г.
Община Пловдив е възложила на външна фирма да направи изпитване на седалките, и да изготви експертен доклад за тяхната експлоатационна годност.
Не е правена проверка дали наличните седалки отговарят на изискванията на УЕФА за стадиони 4-та категория.
Относно реновирането на тревното покритие на стадион „Христо Ботев“, зам. кмет Райчев сподели, че не е подготвяна обществена поръчка.
Община Пловдив е възложила на главния изпълнител ДЗЗД „Колежа“ да направи профилактика на съществуващите дренажна, отоплителна и напоителна системи.
Проведени са разговори между Община Пловдив и EVN Топлофикация, за присъединяване на абонатната станция на стадион „Христо Ботев“.
Зам. кмет Райчев е възложила на ОП Градини и паркове – Пловдив да направи оглед на тревното покритие и да издаде становище, дали с наличните ресурси, ще може да извърши възстановителни дейности. Предвид спецификата, както и голямата отговорност на такъв тип дейност, Гражданският съвет изрази своето безпокойство, че ОП Градини и паркове – Пловдив, нямат достатъчно познания, специалисти, както и техника за подобен тип дейности.

След срещата Гражданският съвет за обществена подкрепа за дострояването на стадион „Христо Ботев“ остана обезпокоен, относно предприетите действия от Община Пловдив по реновирането на тревното покритие. След обсъждане се взе решение в състава на съвета да бъде включен специалист - ландшафтен архитект (ланд. арх. Петър Петров).

Пловдив, 05 януари 2021 г. Управителният съвет на Сдружение ПФК Ботев, ЕИК 000466336, със седалище и адрес на управление град Пловдив, бул. „Източен” № 10, на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ, чл. 9 от Устава на сдружението и свое решение, взето на заседание от 04.01.2021 г., свиква извънредно Общо събрание на членовете на Сдружението, което ще се проведе на 19.01.2021г. от 19,00 ч. посредством платформата за конферентни срещи ZOOM. Линк ще бъде изпратен на всеки от членовете. Събранието ще се проведе при следния дневен ред:

 • Точка 1. Вземане на решение за становището на сдружението и указване
  на представителя на сдружението как да гласува по всяка една точка от
  дневния ред на насроченото за 20.01.2020 г. Общо събрание на АД ПФК
  Ботев.
 • Точка 2. Разни.

УС на Сдружение ПФК Ботев

Пловдив, 7 април, 2021 г.


Уважаеми ботевисти, на фона на продължаващото с пълни сили строителство на стадион „Христо Ботев“ и на някои неизяснени все още въпроси по проекта Гражданският съвет за обществена подкрепа за дострояването на стадион „Христо Ботев“ ще проведе среща със зам.-кметовете по „Строителство и инвестиции“ Пламен Райчев и „Спорт, младежки дейности и социална политика“ Георги Тютюков.

 

Важно е да уточним, че зам-кметовете реагираха изключително бързо на предложената от представителите на Сдружението среща, която ще се състои в четвъртък (8 април) от 10:00 часа в общината.

 

Сред темите е досегашният напредък по строителната дейност, както и въпросът с дофинансирането на обществената поръчка. Представителите на Гражданския съвет, организация към Сдружение „Професионален футболен клуб Ботев“, ще зададат и редица въпроси, свързани с наличните седалки и светлинно табло.


Ще бъде обсъдена и темата за реновирането на тревното покритие на стадион „Христо Ботев“. 

 

Както винаги, Гражданският съвет за обществена подкрепа ще продължи да бъде открит към ботевистката общественост и ще я информира своевременно по горните теми.

Пловдив, 23 декември 2020 г. "Управителният съвет на Сдружение ПФК Ботев, ЕИК 000466336, със седалище и адрес на управление град Пловдив, бул. „Източен” № 10, на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ, чл. 9 от Устава на сдружението и свое решение, взето на заседание от 21.12.2020 г., свиква извънредно Общо събрание на членовете на Сдружението, което ще се проведе на 06.01.2021г. от 19,00 ч. посредством платформата за конферентни срещи ZOOM. Линк ще бъде изпратен на всеки от членовете. Събранието ще се проведе при следния дневен ред:

 • Точка 1. Вземане на решение за разпореждане с имущество на сдружението - акции от капитала на "ПФК Ботев" АД с ЕИК 201468114.
 • Точка 2. Вземане на решение за становището на сдружението и указване на представителя на сдружението как да гласува по всяка една точка от дневния ред на насроченото за 08.01.2020 г. Общо събрание на АД ПФК Ботев.
 • Точка 3. Разни

УС на Сдружение ПФК Ботев