ДО
ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ И СИМПАТИЗАНТИТЕ
НА ПФК БОТЕВ ПЛОВДИВ
ДО ФУТБОЛНАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ


УВАЖАЕМИ БОТЕВИСТИ,
УВАЖАЕМИ ПРИЯТЕЛИ НА ФУТБОЛА,

Сдружение ПФК Ботев е юридическо лице, законен правоприемник на ФК Ботев Пловдив, създаден през март 1912 год.
Сдружението е учредено през 1990 год. В него членуват представители на всички фенски организации и то представлява широк кръг от привържениците на Ботев Пловдив.
Сдружението е притежател на четирите елемента на финансовия феърплей, съгласно нормативите на УЕФА: седалище, име, клубни цветове, емблема на футболния клуб.
Сдружението е член на БФС и благодарение на това обстоятелство ПФК Ботев АД с мажоритарен собственик Георги Самуилов участва в българското първенство.
Сдружението през 2010 год. възобнови участието на клуба в българския футбол след фалита на акционерното дружество с мажоритарен собственик Д. Христолов.
Сдружението пое клуба след фалита на КТБ АД през 2014 год. и под негово ръководство през 2017 год. ПФК Ботев Пловдив спечели две купи в една и съща година.
Поради гореизложените факти, Сдружението е гарант и носител на пълната отговорност за състоянието и съществуването на автентичния Ботев Пловдив.
За да изпълнява горепосочените си функции, Сдружението има право на един член в Съвета на директорите на АД, съгласно Устава на ПФК Ботев АД, и този член се определя единствено и само от Общото събрание на Сдружението, което е самостоятелно и независимо юридическо лице и всякаква намеса в неговите дела е недопустима.
В настоящата ситуация на седемчленен Съвет на директорите на акционерното дружество, Сдружението няма никаква правна и фактическа възможност, както и никакви намерения, да управлява ПФК Ботев Пловдив. Неговата роля е да защитава интересите на вековния клуб, защото Ботев Пловдив е създаден от феновете за феновете, а не за мажоритарния собственик, който и да е той, защото Ботев Пловдив го е имало и ще го има преди и след него.

Важно е да съобщим, че прехвърлянето с писмен договор на 60% от акциите от Сдружението на дружество на настоящия мажоритарен собственик стана през 2018 год. при следните задължения на същия:
1. Да развива и финансира ПФК Ботев Пловдив, както и да изгради стадион „Христо Ботев“, съгласно одобрения от Община Пловдив инвестиционен проект.
2. В съвместен диалог с останалите акционери и в частност със Сдружение ПФК Ботев да обсъди и приеме механизъм, който гарантира запазване на седалище, име, клубни цветове, емблема на футболния клуб и право на ползване на стадион „Христо Ботев“, включително чрез промени в Устава на дружеството и вписване в Търговския регистър.
3. Да разработи стратегия и план за развитие на ПФК Ботев Пловдив чрез промени в управленската структура на клуба с цел привличане на нови членове на Съвета на директорите с опит, познания и авторитет, ангажирани със стратегическото и оперативното му управление.

Кое от тези задължения е изпълнено от мажоритарния собственик всеки може сам да прецени. Поради това, нямаме желание същият да напуска клуба и категорично се противопоставяме на всякакви опити да бъдем употребени като причина за ново бягство от Ботев Пловдив, каквото настоящият собственик направи веднъж при определени политически обстоятелства в началото на 2017 год.
Настояваме мажоритарният собственик да изпълни поетите от него договорни задължения и други реципрочни ангажименти, като не се поставя над Закона и спазва правовия ред.
Оставаме с разбиране и без коментар последното изявление на мажоритарния собственик в стил 90-те години на миналия век.

06.02.2020 год., гр. Пловдив
УС на Сдружение ПФК Ботев