Сдружение "Ботев Пловдив"

Стадион, Емблема, Клуб

Отворено писмо

 

ДО Г-Н НИКОЛА МИНЧЕВ – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

ДО Г-Н КИРИЛ ПЕТКОВ – ЛИДЕР НА ПП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“

ДО Г-Н СТАНИСЛАВ ТРИФОНОВ – ЛИДЕР НА ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“

ДО ПРОФ. АНДРЕЙ ЧОРБАНОВ – НАРОДЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ

ДО БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

 

Преди часове жълто-черната общност от Пловдив бе потресена от позиция на проф. Андрей Чорбанов, изразена в социалните мрежи след футболната среща Левски София – Ботев Пловдив. Силно възмущение предизвикаха не толкова фенските пристрастия и не дотам грамотния изказ на популярен български учен, колкото заявеното скандално мнение на народен представител в българския парламент по изключително сериозна тема, каквато са базите на спортните клубове.

 

Считаме, че е недопустимо по подобен безотговорен начин депутат да руши авторитета на Народното събрание и на политическата партия, която представлява.

 

Проф. Чорбанов, редно е да Ви напомним, че като народен представител сте публична личност и подобни фенски изказвания са неуместни, доколкото са насочени не към любовта Ви към даден футболен клуб, колкото към ненавистта Ви към други.

 

С изказването си вместо да защитите девиза над сградата, в която сте част от законодателната власт – „Съединението прави силата“, споделяте една нерадостна мантра на част от българите – „Я не сакам на мене да ми е добре, сакам на Вуте да му е зле“. Най-малкото – не Ви прави чест!

 

Уважаеми г-н Петков, като избран депутат от Пловдив и като един от лидерите на новото управляващо мнозинство, считаме, че е редно да вземете отношение по темата за недостроените стадиони в страната. Вярваме, че една от важните задачи на новото правителство трябва да са спортните бази - общинска и държавна собственост, както и формиране на стратегия за тяхното развитие.

 

В тази категория попада и строящият се стадион „Христо Ботев“ в Пловдив, за който жълто-черната общност отдавна настоява за прозрачност и отчетност за изразходваните обществени средства, спазване на строителните нормативи и срокове, както и ясен ангажимент и поставяне на краен срок за пълното завършване на обекта. Още повече, че според член 52, ал. 3 от Конституцията ни „държавата закриля здравето на гражданите и насърчава развитието на спорта и туризма“. Вярваме, че в новото начало и промяната, която Вие олицетворявате, място трябва да намери и тази наболяла за стотици хиляди граждани тема!

 

 

СДРУЖЕНИЕ ПФК БОТЕВ

Член на БФС

Акционер в ПФК Ботев АД

 


Писмото е в отговор на:

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КМЕТ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

 

На днешната сесия предстои да гласувате важно за град Пловдив решение – включване на финансови средства в бюджета на Община Пловдив за 2022 г., свързани с допълнителни разходи за обекти: стадион „Христо Ботев“ и стадион „Локомотив“.

Молим да подходите с необходимата отговорност и да подкрепите предложението на г-н Здравко Димитров, Кмет на Община Пловдив, загърбвайки всякакви политически, фенски и други пристрастия. Неверни са внушенията, че стадионите се правят само за футболните фенове и това е единствено и само в техен интерес. Заделяйки средства от бюджета на Община Пловдив за изграждането на двата стадиона, Вие не подпомагате единствено феновете на ПФК Ботев и на ПФК Локомотив, а полагате грижа за изграждането на модерна социална инфраструктура – спортна, културна, развлекателна, която ще спомогне за превръщането на града ни в още по-добро място за живеене и инвестиции и ще го направи още по-привлекателен за неговите гости.

Важно е да се знае, че стадион „Христо Ботев“ е обект с национално значение, поради липсата в България на стадион от такава категория /4-та от 5 възможни по класификацията на UEFA/, който да може да се ползва за футболни срещи от най-висок ранг и изграждането му ще позволи на град Пловдив да заеме достойно мястото си и на футболната карта на Европа. Този стадион е част от градската инфраструктура и като проект е не по-малко значим от проекти като „Модър-Царевец“, бул. Хаджи Димитър, пробивът до Водната палата и др., поради което заделянето на средства за неговото завършване следва да е сред приоритетите на Община Пловдив.

В тази връзка Ви призоваваме да подходите отговорно, в качеството си на избранници на гражданите на град Пловдив, и не само да подкрепите предложеното Ви решение по т. 17 от дневния ред на днешната сесия, но и да намерите решение за осигуряване на всички необходими средства за цялостното завършване на стадион „Христо Ботев“. Държим да отбележим, че е недопустимо да се търси „равнопоставеност“ при заделянето на средства за различните обекти от градската инфраструктура, тъй като всеки един отделен обект се отличава със своята специфика, сложност, етап на изпълнение, влияние върху градската среда и др. и респективно за неговото изграждане са необходими различни по размер средства.

Желаем Ви здраве и успехи и дано един ден следващите поколения се гордеят с Вас!

 

12.10.2021 г., гр. Пловдив

УС на сдружение „ПФК Ботев“

ДО
Г-Н ЗДРАВКО ДИМИТРОВ - КМЕТ НА ОБЩИНА ПЛОВДИВ
ДО
ВСИЧКИ УЧАСТНИЦИ В СТРОИТЕЛСТВОТО НА СТАДИОН „ХРИСТО БОТЕВ“
ДО
ПЛОВДИВСКАТА СПОРТНА ОБЩЕСТВЕНОСТ
ДО
ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА ПФК БОТЕВ ПЛОВДИВ

ОБРЪЩЕНИЕ

От Граждански съвет за обществена подкрепа за дострояването на стадион „Христо Ботев“ към “СДРУЖЕНИЕ ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ БОТЕВ ПЛОВДИВ”

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ДИМИТРОВ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДА,
УВАЖАЕМИ ПРИЯТЕЛИ, СЪГРАЖДАНИ,

Поради продължаващото пренебрегване на официалната ни кореспонденция от Община Пловдив и нашите наблюдения и опасения за липса на прозрачност при изпълнението на строителството на стадион „Христо Ботев“, считаме за необходимо да поставим отново и публично своите въпроси. Искаме още веднъж да напомним, че изграждането на съоръжението е от особена важност за града ни, а прозрачността при изразходването на обществените средства, както и контролът по качеството на изпълнението, са основно задължение на Община Пловдив и всички участници в инвестиционно-строителния процес.
Уведомяваме Ви, че при продължаващо игнориране на въпросите ни, както и при липса на документирани решения, ще използваме всички законни действия за обществен натиск и търсене на отговорност.
Представяме Ви отново задаваните въпроси:

1. Във връзка с направеното ново предложение на арх. Савов за изграждане на съоръжението с четири завършени трибуни с места на пълния им капацитет от 18 777 седалки, служебни и технически помещения, ситуирани под трибуната на сектор „В“ (трибуна „Изток“), осветление, монтирано на част от проектираната козирка, покритие на поне 1 200 места на сектор „А“, всички необходими и достатъчни за получаване на лиценз за Efbet лига, както и за частично въвеждане в експлоатация и нормално функциониране строително монтажни работи, бихме ли могли, съвместно с всички участници в строителния процес, да пристъпим към създаване на коментирания на срещата документ, удостоверяващ и ангажиращ ги с продължаването и завършването на строителството в тази му цялост?
Настояваме в документа да бъде записан и срокът за завършване на този етап и въвеждането му в експлоатация.

2. Настояваме, съгласно Закона за достъп до обществена информа-ция, да получим в обещания срок съставената от арх. Савов КСС на предложения от него вариант за усвояване на осигурената към този момент сума от 25 000 000 лв. с ДДС. Съгласието на Изпълнителя бе декларирано на съвместната ни среща на 19.04.2021 год.

3. Настояваме да получим окончателен отговор и на задаваните нееднократно въпроси за това кога ще са готови становищата относно съответствието на наличните седалки към действащите противопожарни, санитарно-хигиенни, строително-технически и международни (изискванията на UEFA за 4-та категория)?
Кога ще бъде извършен ремонт на терена на стадион "Христо Ботев", какви СМР ще включва ремонтът, по какъв способ ще бъде възстановено тревното покритие с цел нормалното ползване на терена и стадиона?

Очакваме Вашия писмен отговор по възможност в 7 дневен срок на адрес:
гр. Пловдив
ул. Ильо войвода 4
Адвокатска кантора
адв. Тихомир Стойчев
email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

За ГРАЖДАНСКИЯ СЪВЕТ:
С уважение,
РАДОСЛАВ КОШИНСКИ
Председател на УС на Сдружение ПФК Ботев Пловдив

Пловдив, 18 септември 2021 г. Днес Сдружение „ПФК Ботев Пловдив“ проведе Общо събрание на членовете си, протекло онлайн и на място в х-л „Империал“ при спазване на действащите противоепидемиологични мерки и устава на организацията, на което Управителният съвет (УС) направи отчет за дейността през изминалата година.

Членовете на Сдружението приеха нов петчленен УС, като в него остават трима членове от стария, с което се гарантира приемствеността на дейността.

Новият УС е в състав: Теодор Бочев, Рангел Мутафчийски, Борис Гиздаков, Георги Влахкинов и Даниел Аргилашки. За председател на новия УС единодушно е избран Борис Гиздаков. Сдружението изказва специална благодарност на хотел „Империал“ и на Георги Семов за перфектната организация и техническото осъществяване на събранието.

Управителният съвет на Сдружение ПФК Ботев, ЕИК 000466336, със седалище и адрес на управление град Пловдив, бул. „Източен” № 10, на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ, чл. 9 от Устава на сдружението и свое решение, взето на заседание от 14.06.2021 г., свиква извънредно Общо събрание на членовете на Сдружението, което ще се проведе на 30.06.2021г. от 19:00 ч. посредством платформата за конферентни срещи ZOOM. Линк ще бъде изпратен на всеки от членовете. Събранието ще се проведе при следния дневен ред:

Точка 1. Вземане на решение за провеждане на ОС на ПФК Ботев АД за освобождаване на членовете на Съвета на директорите на ПФК Ботев АД и избор на нови членове и за приемане на промени в Устава на ПФК Ботев АД.
Точка 2. Овластяване и указване на представителя на сдружението как да гласува по всяка една точка от дневния ред на Общото събрание на ПФК Ботев АД, съобразно взетите решения.
Точка 3. Разни.

гр. Пловдив
УС на Сдружение ПФК Ботев

Управителният съвет на Сдружение „Професионален футболен клуб Ботев“, ЕИК 000466336, седалище и адрес на управление в град Пловдив, бул. „Източен“ № 10, на основание чл. 26 от ЗЮЛНЦ и чл. 9 от Устава на сдружението, свиква редовно Общо събрание на членовете на сдружението, което ще се проведе на 18.09.2021 г. от 09.00 часа в град Пловдив, ул. „Лев Толстой“ № 6, хотел „Империал Пловдив хотел и спа”, зала „Империал“, при следния дневен ред:

1. Отчет за дейността на сдружението за 2020 година.

2. Приемане на Годишния финансов отчет на сдружението за 2020 г. и отчета за дейността на сдружението за 2020 г.

3. Освобождаване от отговорност на Председателя и членовете на Управителния съвет на сдружението за дейността им през 2020 г.

4. Освобождаване на членовете на УС на сдружението.

5. Определяне на броя на членовете на УС и избор на нови членове на УС.

6. Разни

При липса на кворум за редовното провеждане на събранието, същото ще се проведе в същия ден, на същото място, при същия дневен ред от 10,00 часа, независимо от броя на присъстващите и представени на него членове на сдружението.

Материалите по общото събрание ще са на разположение на членовете на сдружението на адрес: гр. Пловдив, ул.“Г.С.Раковски“ № 28, ет.3, от 10.00 ч. до 17:00 ч., от 03.09.2021 г. до 17.09.2021 г. включително.

 

Граждански съвет за обществена подкрепа за дострояването на стадион „Христо Ботев“ входира писмо, с което настоява за официално потвърждение от Община Пловдив, че стадион Христо Ботев ще бъде построен според ангажимента, поет от общината, за изграждането на стадион с четири трибуни и 18 777 седалки.


ДО Г-Н ПЛАМЕН РАЙЧЕВ

 ЗАМ.- КМЕТ „СТРОИТЕЛСТВО

 И  ИНВЕСТИЦИИ“

ОБЩИНА ПЛОВДИВ

 

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

 

 

       От Граждански съвет за обществена подкрепа за дострояването на стадион „Христо Ботев“ към “СДРУЖЕНИЕ ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ БОТЕВ ПЛОВДИВ”

Адрес: град Пловдив, бул. „Източен“ № 10

Представлявано от: г-н Радослав Кошински

 

 

      УВАЖАЕМИ Г-Н РАЙЧЕВ,

 

     Съгласно обсъжданите теми на срещата на 19.04.2021 г. между всички участници в строителния процес, както и предвид големия обществен интерес и необходимостта от прозрачност на обществената поръчка „Изпълнение  на  строеж,  част  от  Общинската  спортна  инфраструктура - Стадион „Христо Ботев“ – град Пловдив”, ние от Граждански съвет като представител на целокупната жълто-черната общност, настояваме дa получим вашите писмени отговори на следните въпроси:

 

 1. Във връзка с направеното ново предложение на арх. Савов за изграждане на съоръжението с четири завършени трибуни, с места на пълния им капацитет 18 777 седалки; служебни и технически помещения, ситуирани под трибуната на сектор «В» / трибуна Изток/, осветление, монтирано на част от проектираната козирка, покритие на поне 1200 места на  сектор «А», всички необходими и достатъчни за получаване на лиценз за Efbet лига, както и за частично въвеждане  в експлоатация и нормално функциониране строително монтажни работи, бихме ли могли съвместно с всички участници в строителния процес да пристъпим към създаване на коментирания на срещата документ, удостоверяващ и ангажиращ ги с продължаването и завършването на строителството в тази му цялост.

Бихме желали в документа да бъде записан и срокът за завършване на този етап и въвеждането му в експлоатация.

 

 1. Бихме желали да получим в обещания срок съставената от арх. Савов КСС на предложения от него вариант за усвояване на осигурената към този момент сума от 25 000 000 лв / с ДДС/. Съгласието на изпълнителя бе декларирано на срещата на 19.04.2021 г.

 

 1. Настояваме да получим окончателен отговор и на задаваните нееднократно въпроси кога ще са готови становищата относно съответствието на наличните седалки към действащите противопожарни, санитарно-хигиенни, строително-технически и международни изисквания (изискванията на UEFA за 4-та категория).

Кога ще бъде извършен ремонт на терена на стадион "Христо Ботев", какви       

            СМР ще включва ремонтът, по какъв способ ще бъде възстановено тревното  

            покритие с цел нормалното ползване на терена и стадиона?

 

Очакваме Вашите писмени отговори в 7 дневен срок на адрес:

гр Пловдив, ул. Ильо Войвода 4, Адвокатска кантора

email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

 

04 Юни 2021 г.                                                С уважение: Граждански съвет за обществена подкрепа за дострояването на стадион „Христо Ботев“

Пловдив, 7 юли 2021 г. Уважаеми ботевисти, уважаеми пловдивчани!

Както вероятно знаете, на 6 юли, в навечерието на планираното от нас мирно пиене на кафе, се състоя среща на Гражданския съвет с представители на Община Пловдив, проектанта на стадион „Христо Ботев“ и на изпълнителя на обекта.

Получихме поредните обещания, но в същото време и поредното бягане от конкретика и поредните оправдания за отказа на страните да подпишем писмен документ – меморандум за дострояването на нашия дом. Отчитаме като положителен факт обещанието за закупуване на нови модерни седалки и реконструкция на терена, но и това обещание засега е само на думи.

Също така за пореден път от проектанта не бе предоставена никаква конкретика, а проектирането, което той нарича „препроектиране“, не е започнало все още. 

Призоваваме всички ботевисти, пловдивчани и българи, които искат да знаят как се харчи обществения ресурс, да „пият мирно кафе“ пред сградата на Община Пловдив в сряда, 7 юли, от 18 часа.  Нека изразим мирно основателните ни и честни притеснения с „Искаме си, искаме си, искаме си КОЛЕЖА!“

Тематичен парк под името ПАРК 110 ГОДИНИ БОТЕВ ПЛОВДИВ може да се извиси до следващия рожден ден на най-стария български футболен клуб в клубната му база в Коматево.

Проектът, който се предвижда да се шири на 7000 кв. метра в част от базата на клуба, представлява единна структура, която ще обедини в себе си много компоненти: Културно-исторически елементи, модернистична визия, елементи с обучаващ характер, експозиционни площи, кътове за отдих и богат видов състав на растенията. Това представиха на специална пресконференция инициаторите от Клуба на привържениците на Ботев Пловдив и Сдружение ПФК Ботев. Идеята е била представена по-рано през месеца и пред клуба и е получила пълна подкрепа за реализацията му, поясни пред медиите изпълнителният директор на Ботев Пловдив Данаил Серехидо, който не скри впечатлението си от дейността на феновете.

"Идеята за този проект се зароди въз основа на зачестилите PR "залесителни" кампании, който се извършват за парче и без почти никаква подготовка. Първоначалната идея за засаждане на 110 броя дървета по случай 110-годишния юбилей на клуба – идея на покойния Тоско Бозаджийски, бе надградена с изграждането на паркова структура, която да се превърне във своеобразен "Мемориален комплекс", в който да бъде изложената великата "жълто-черна" история", казва основният автор на проекта - ландшафтен архитект Петър Петров.

"Много оптимистично ще е да кажа, че паркът ще е готов догодина, когато ще честваме 110 години от създаването на клуба, но ще направим всичко възможно", поясни Атанас Стафунски, член на УС на КПБП.

Изграждането на парка ще струва между 300 000 и 500 000 лева. "Ще търсим подкрепа от цялата жълто-черна общественост, ще презентираме идеята пред предприемачи, имаме и одобрението и помощта на клуба", каза арх. Петров.

Обектът е изключително разпознаваем в Пловдив, а предвиденият за проектиране терен се намира на територията на Футболен комплекс "БОТЕВ 1912" в Коматево и граничи с бул. "Коматевско шосе“, като е с лице към булеварда повече от 50 метра.

Проектът ще се превърне в обществено-значима структура, тъй като в района, в който се намира (Южен Пловдив), се забелязва интензивно застрояване, а липсва и не се планира изграждането на обществен парк, поясни още авторът.  

Освен да покаже историята на клуба паркът има за цел да демонстрира нагледно как групи от обществото могат да се обединяват и да допринасят чрез различни инициативи за общите блага на гражданите и гостите на града ни.

Идеята за изграждане на "Мемориален комплекс" идва от проектанта, чиято цел е да запази значението на парка в исторически аспект - както за миналите, така и за бъдещите поколения.В композиционното си решение проектът предлага изграждане на "Мемориален кръг", който ще представлява 3 овални кашпи, облицовани с черен гранитен камък, а върху тях ще бъдат монтирани няколко плочи с текстове, описващи историята на клуба от създаването му до 110-та му годишнина. В задната част на този кръг се предвижда поставянето на два комплекта по 3 броя пилони със знамена за подчертаване на важността на обекта.

В горната част на структурата ще бъдат оставени отвори с дренаж за засаждането на дребнорастяща растителност, като се предвижда да се използва Euonymus emerald gold, за да се подчертае и жълтия цвят от емблемата на клуба.

Мемориалният кръг копира контурите на емблемата на клуба, като в северната си част има отворено пространство, което отваря широк достъп към главна алея, водеща до зоната на "Величествената жълто-черна гора".

"Гората" представлява структура, изобразяваща символичното увековечаване на лица и събития, свързани с клубната история. В основата на всяко дърво се предвижда поставянето на плочи с текстове, описващи даден футболист, треньор, футболен деятел, запалянко или знаменит футболен двубой. В края на алеята, разполовяваща на две "величествената гора", се предвижда изграждането на "Трофейна стена", която да съдържа в себе си реплики на всички спечелени от клуба отличия, трофеи и титли.
 
Трите композиционни елемента  - МЕМОРИАЛЕН КРЪГ, ВЕЛИЧЕСТВЕНАТА ЖЪЛТО-ЧЕРНА ГОРА и ТРОФЕЙНАТА СТЕНА - са проектирани така, че да символизират пътя на успеха. Всичко започва от основаването на клуба през 1912 година, изобразено в "Мемориален кръг", преминава през упорития труд, желание и себераздаване  на играчи, колективи и привърженици, за да се материализира в титли, купи, трофеи и награди.

Като център на композицията, Кръгът дава начало и на широка алея на изток, която премива през зона за постоянни експозиции. Тези зони представляват бетонови високи кашпи, които ще служат за пана за закачане на експозиционни материали. В тези зони се предвижда изграждането на експозиции с емблемите на клуба през годините – екипите, с които са играли играчите, капитаните и др.

В края на алеята, преминаваща през зоните за постоянни експозиции се предвижда малък терен, изобразяващ футболно игрище, върху което да бъдат забити 11 жълто-черни знамена, които ще символизират най-добрите играчи през годините. В най-източната точка на парка и непосредствено след "мини игрището с 11-те най-добри" ще бъдат засадени 12 броя храсти, символизиращи публиката, която винаги е била 12-ти играч на Ботев Пловдив.

Поради наситеното слънчево изложение на тази зона се предвижда да бъде използван растителен вид Berberis thunbergii aurea foliage, за да се добави допълнителна жълта нотка към този пейзаж.

В тази зона е предвидена и допълнителна комуникация чрез плочо-пътека, която да дава лесен достъп до "Величествената гора".

Обратно по главната алея и преминавайки през "Мемориален кръг", посоката отвежда към "Зони с временни композиции". Те ще представляват озеленени "петна", в които ще се монтират статични пана тип нисък билборд, в които ще могат да се излагат временни галерии, снимкови материали и др. Краят на алеята ни отвежда до барелефа на Динко Дерменджиев-Чико, който бележи пътя на успехите. На няколко метра южно от него и северно от главния вход ще бъде изграден паметник/плоча на клубния патрон, Христо Ботйов.

В тази си част от парка се предвижда изграждане на множество кътове за отдих, между които да бъдат издигнати поетапно скулптури на легенди на отбора. Тази зона на парка е с по-общ характер и ще обслужва двата вътрешни подхода към футболния комплекс, както и кътовете за посетители, които идват заради трениращите на базата деца. Предвижда се и изграждане на зона за детски игри в най-южната част на парка, за да има място в парка и за най-малките деца.

Освен обществена значимост проектът има и ландшафтно-архитектурна стойност поради характера му. В последните години рядко сме свидетели на проектиране на паркове със специално предназначение и в тази връзка, подобен тематичен, мемориален комплекс ще бъде отличен ландшафтно-архитектурен пример.

Компания на руския предприемач г-н Антон Зингаревич придоби 99% от акциите на Ботев Пловдив от досегашния едноличен собственик - Сдружение „ПФК Ботев“. Цената на трансакцията е символичният 1 лев, като за същата сума новият собственик се задължава да върне ценните книжа на Сдружението, ако реши да напусне клуба.

Сделката се случва след неколкомесечни преговори в напълно приятелска и партньорска атмосфера и след като Сдружението, благодарение на феновете, изкупи задълженията към „Рент Мениджмънт“, а след това, на 21 февруари придоби и 39% от книжата, дотогава собственост на ТЦ-ИМЕ АД - в несъстоятелност.

Сделката по продажбата на акциите е придружена и от други промени, например в Устава, съобразени с исканията на новия собственик, но ненарушаващи принципите на Ботевизма.

Сдружението предоставя ексклузивни права за ползване на емблемата на клуба за времето на действие на договора, както и право новият собственик да поиска да я придобие до 3 години след подписването на споразумението. Ако това се случи, Общо събрание на Сдружението трябва да реши дали да разреши придобиването.

Сдружението също така, като член на БФС, предоставя правото на клуба за участие в Ефбет лигата.

Промяната в собствеността на най-стария съществуващ футболен клуб в България е придружена и от промяна в Борда на директорите. Новият мениджърски екип се състои от трима члена – г-н Антон Зингаревич, г-н Даниел Серехидо, който е и изпълнителен директор на клуба, както и адв. Слави Микински.

„Щастлив съм, че дългоочакваната от всички привърженици на Ботев новина е вече факт. Радвам се, че Ботев има нов собственик и мениджъри с модерна визия и голям опит“, каза председателят на Сдружение „ПФК Ботев“ г-н Радослав Кошински.


БЕЛЕЖКИ ЗА РЕДАКТОРИТЕ:

За новия Борд на директорите

Антон Зингаревич е руски предприемач, бивш собственик на футболен клуб „Рединг“, който играе в английското първенство. Завършил е в Cass Business School в City Univercity в Лондон като спортен мениджър и практикува във Форт Спорт Фонд.

Притежава бакалавърска степен от Regents Business School. Занимавал се с бизнес развитие в американската компания Ener1, която произвежда литиево-йонни батерии за автомобили.  

Адвокат Слави Микински е магистър по право от Софийски университет “Св. Климент Охридски”, завършил е и курс по американско право – "Американски институции и въведение в правото на САЩ", при проф. Стивън Плоткин, университет „Тюлейн”, САЩ; Американско бизнес право при проф. Шийла Хоххаузер, университет „Тексас”.

От 2014 г. до днес е регистриран външен експерт при АОП за участие в подготовката и провеждането на процедури за възлагане на обществени поръчки. От 2009 г. е председател на Арбитражен Съд София; адвокат, член на Софийска адвокатска колегия и част от екипа на кантора Legalex.

Даниел Серехидо е изпълнителен директор на Ботев Пловдив. Преди това е бил представител на Ла Лига в Русия и Източна Европа. Г-н Серехидо  е отговарял за промотирането на испанската Ла Лига в Русия и Беларус от 2016-а до 2020-а година.

През 2015 г. основава PITCH Sports, логистична компания, фокусирана в промотиране на Световното първенство през 2018. През 2016 г. Даниел се присъединява към LaLiga като отговорен за развитието на стратегии за бизнес в Руската федерация и Беларус. Освен това е съветник на борда в Hype Sports Innovations и изнася лекции в различни курсове за спортен маркетинг в бизнес училища.

Завършил е курс по предприемачество в престижния MIT, курс по мениджмънт в Johan Cruyff Institute, бакалавър по право от университета в Мадрид Universidad Complutense de Madrid, както и има магистърска програма по право във FUNDACIÓN SAGARDOY. Освен това има магистърски програми по счетоводство и курс по бизнес администрация.


За Сдружение „ПФК Ботев Пловдив”

Сдружение ПФК Ботев (Сдружението) е законният приемник от 1990 г. на футболното дружество "Ботев" от гр. Пловдив, създадено през март 1912 г. Сдружението е юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. То е учредено безсрочно.

Като обединява усилията на своите членове, Сдружение "БОТЕВ" си поставя следните цели:

 • Да развива обществено-социална дейност като популяризира и насърчава физическата култура и спорта в полза на гражданското общество;
 • Да се грижи и съхранява традициите, цветовете, емблемите, паметниците и други исторически символи на ФК Ботев Пловдив;
 • Да осъществява официална комуникация между клубните привържениците и мажоритарния собственик на ПФК Ботев АД Пловдив.

За Ботев Пловдив

Ботев Пловдив е най-старият съществуващ футболен клуб в България. Основан е през 1912 г. и участва в Първа професионална футболна лига. Клубът е двукратен шампион на България през сезоните 1929 и 1966/67, както и трикратен носител на Купата на България през 1961/62, 1980/81 и 2016/17. Патрон на Клуба е великият революционер и поет Христо Ботйов.

Пловдив, 19 май 2021 г­­.

Днес, 19 май 2021 г., се проведе поредната среща на Гражданския съвет към Сдружение ПФК Ботев с г-н Пламен Райчев, зам.-кмет по строителството на Община Пловдив.

Срещата бе по покана на г-н Райчев във връзка с кореспонденцията между двете страни относно строежа на ст. "Христо Ботев".

На срещата присъстваха арх. Савов за проектанта, г-н Илиян Филипов за строителя, инж. Атанас Ангелов за строителния надзор и представителите на Гражданския съвет.

Представен бе нов подход за довършване на първия етап от строителството, осигуряващ 18 777 седящи места, разположени по четирите сектора на стадиона. Напълно ще бъде изпълнена вертикалната планировка около стадиона.

Поради осигурено частично финансиране на строежа от 25 млн. лв. не е възможно изпълнението на покривната конструкция, а само на шест конзоли за временно разполагане на осветлението и частично покриване на сектор "А", свързано с лицензирането на стадиона за първенството и купата на България.

Търговските площи в сектор "А" на този етап ще бъдат завършени на груб строеж - стоманобетон, хидроизолация и външни стени, като ще бъде осигурен само подход до трибуната на сектора и сервизните помещения. Очаква се решение за седалките, свързано с тяхната експлоатационна годност. Състоянието на терена ще се обследва допълнително.

Гражданският съвет за обществена подкрепа за дострояването на стадион „Христо Ботев“ ще продължи да държи обществеността информирана за процеса на довършването на стадиона.

Пловдив, 30 юни 2021 г. Въпреки че в средата на май на среща между Гражданския съвет към Сдружение ПФК Ботев и представители на община Пловдив и на изпълнителя на ремонтните дейности бе дадено обещание за нов подход за довършване на първия етап от строителството, осигуряващ 18 777 седящи места, разположени по четирите сектора на стадиона, сега община Пловдив отказва да се ангажира публично с това свое обещание.

В отговор на запитване от Гражданския съвет към община Пловдив, какви дейности ще се покрият с първата сума от 25млн лв, стана ясно, че се планира довършването на две от трибуните и търговските части към тях. Предвид желанието на привържениците да се даде приоритет на завършването на трибуните, а не на търговските площи и при липса на информация за козирка, осветление и довършване на останалите два сектора, Гражданския съвет входира в общината второ писмо, с което иска да се изясни детайлно какво се предвижда за довършването при първия етап.


ДО

Г-Н ПЛАМЕН РАЙЧЕВ

ЗАМ.- КМЕТ „СТРОИТЕЛСТВО И ИНВЕСТИЦИИ“

ОБЩИНА ПЛОВДИВ

 

 

ЗАЯВЛЕНИЕ

 

От Граждански съвет за обществена подкрепа за дострояването

на стадион „Христо Ботев“

към “СДРУЖЕНИЕ ПРОФЕСИОНАЛЕН ФУТБОЛЕН КЛУБ БОТЕВ ПЛОВДИВ”

 

Относно: Ваш отговор с Изх. № 21КЛ-222/26.04.2021 г.

                 на наше заявление с ваш Вх. № 21КЛ-222/19.04.2021 г.

 

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН РАЙЧЕВ.

 

Благодарим Ви за своевременния отговор на поставените от нас с предходното ни писмо въпроси. За съжаление считаме, че не сме получили ясни, конкретни, точни и обосновани отговори по трите теми, становището Ви съществено се различава от първоначалните изявления на факторите по строителството на стадион „Христо Ботев“, което не удовлетворява големия обществен интерес към строежа.

 

Поради това, отново се обръщаме към Вас за следното:

 

 1. Молим, да ни предоставите количествено-стойностната сметка за извършване на СМР в размер на 25 млн. лв. с ДДС, въз основа на която формирате финансово-строителния план на първия етап от дострояването на стадиона, гарантиращо ползването на стадиона за българското първенство и купата на България.

 

 1. Освен възложеното изпитване за пожароустойчивост, какви действия са предприети за проверка съответствието на наличните седалки към действащите:
 • санитарно-хигиенни норми;
 • строително-технически норми;
 • международни изисквания (на UEFA за 4-та категория)?

 

 1. Кога и как ще бъде извършен ремонта на терена на стадион "Христо Ботев", съобразено със строежа, с подходящия времеви период и с намеренията за ползване на стадиона за вътрешни мачове?

 

Очакваме Вашия писмен отговор по възможност в 7 дневен срок на адрес:

гр. Пловдив

ул. Ильо войвода 4

Адвокатска кантора

адв. Тихомир Стойчев

email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

          Пожелаваме Ви здраве и светли Великденски празници!

 

 

          За ГРАЖДАНСКИЯ СЪВЕТ:

          С уважение,

          РАДОСЛАВ КОШИНСКИ

          Председател на УС на Сдружение ПФК Ботев Пловдив