Първа копка на парк 110 ГОДИНИ БОТЕВ ПЛОВДИВ

Пловдив, 10 март  2022 г. Уважаеми пловдивчани, в деня, в който Ботев празнува своето основаване – 12 март, Сдружение „ПФК Ботев Пловдив“ и ПФК Ботев Пловдив Ви канят на церемонията по първа копка на вече обявения Парк „110 години Ботев Пловдив“. 

Събитието ще започне в 11 часа на клубната база в квартал Коматево, а входът ще e от страната на централния паркинг. Ще бъде засадено и първото дръвче в парка – екземпляр на хималайски кедър. 

Със символичната първа копка, част от събитията от поредицата „110 години Ботев Пловдив“, организаторите поставят началото на целия проект, който доразви идеята на покойния почетен председател на „Клуб на привържениците на Ботев Пловдив“ Тоско Бозаджийски за засаждане на 110 дръвчета за годишнината на клуба.

В следващите седмици ще се търси финансиране от големи фирми и рекламодатели, за да бъде осъществен цялостният парк. 

Изграждането на парка ще струва между 300 000 и 500 000 лева. „Ще търсим подкрепа от цялата жълто-черна общественост, ще презентираме идеята пред предприемачи, имаме и одобрението и помощта на клуба“, каза основният автор на проекта – ландшафтен архитект Петър Петров.

Проектът, който се предвижда да се шири на 7000 кв. метра в част от базата на клуба, представлява единна структура, която ще обедини в себе си много компоненти: културно-исторически елементи, модернистична визия, елементи с обучаващ характер, експозиционни площи, кътове за отдих и богат видов състав на растенията.  

Проектът ще се превърне в обществено-значима структура, тъй като в района, в който се намира (Южен Пловдив), се забелязва интензивно застрояване, а липсва и не се планира изграждането на обществен парк. Освен да покаже историята на клуба паркът има за цел да демонстрира нагледно как групи от обществото могат да се обединяват и да допринасят чрез различни инициативи за общите блага на гражданите и гостите на града ни.