Ботев Пловдив и Сдружението представиха инициативите за 110-годишнината на клуба

Пловдив, 9 януари 2022 г. Ботев Пловдив и Сдружение ПФК Ботев представиха пред обществеността целогодишна съвкупност от събития, с които най-старият футболен клуб в България ще отбележи своята 110-
годишнина. 

„И този път ние, феновете, сме единни, разчитаме на подкрепата на всеки един ботевист и пловдивчанин, а също така срещаме и подкрепа от страна на клуба и мажоритарния собственик г-н Антон Зингаревич, за което им благодарим“, подчертаха представители на Инициативния комитет, в който освен фенове влизат и бележити общественици и ветерани от жълто-черния отбор. 

Първото събитие ще стартира още през следващата седмица и то ще е конкурс за детска рисунка по темата Ботев. Децата ще са разделени в 3 възрастови групи, крайният срок за предаване на творбите е 15 февруари, а специално жури под председателството на художника Константин Константинов ще отличи най-добрите сред тях.

В периода между 11 и 13 март сдружение ПФК Ботев и ПФК Ботев АД ще организират награждаване на заслужили дейци и ветерани на футболния клуб. За точната дата, място и час ще бъдете информирани своевременно. 

На 12 март ще бъде осъществено едно дългоочаквано от феновете и гражданите на Пловдив събитие – първата копка на „Мемориален парк 110 години Ботев Пловдив“, който ще бъде първият подобен проект, реализиран в спортна база в България. Този парк ще остане за поколения ботевисти като възможност за почитане историята на клуба и възпитание на младите таланти чрез поддръжката и развитието му. Паркът ще представлява комплекс от мемориални структури, много растителност и величествена гора на Ботев Пловдив.  

В началото на март предстои и организирането на фотоизложба със 110 фотографии, проследяващи историята на богатия ни на традиции клуб. Тя ще се проведе в галерия „Капана“, а след края ѝ творбите ще бъдат продадени на благотворителен търг.

Също през март предстои издаването на юбилейна пощенска марка по случай 110-годишния юбилей на клуба. 

Събитията продължават и през пролетта, като ще започнат с Пролетен благотворителен бал, който ще  се проведе през май. Със събраните средства ще бъде финансиран конкурс за изработката на идеен проект на паметник на Динко Дерменджиев – Чико. 

Около 1 юни, по случай деня на детето, ще бъде организиран Детски футболен турнир „Георги Славков – Бенкса“. Подробности за него ще бъдат предоставени на обществеността своевременно. 

Отново с мисъл за децата ще бъде издадена и специална, професионално изработена детска книжка, която ще бъде раздадена безплатно на най-малките за 1 юни. 

В средата на годината на Античния театър ще се проведе голям концерт, с който тържествено ще бъде отбелязана 110-годишнината на клуба. Подробности за участниците в него ще споделим на по-късен етап. 

През есента се предвижда реализирането на документален филм „Легендите на Ботев Пловдив”, посветен на историята на клуба и в частност на най-голямата ни легенда Динко Дерменджиев – Чико. 

Тъй като винаги сме държали на прозрачността, в самия край на годината, ще организираме пресконференция, на която ще направим отчет на дейността на Инициативния комитет. 

За да наберем общия бюджет, необходим за реализирането на събитията, стартираме дарителска кампания под мотото „110 хиляди лева за 110 години Ботев Пловдив“. Поставяме си амбициозната цел да съберем половината от тези пари от фенове и спонсори, а за другата половина разчитаме на помощта на клуба, за което имаме уверението на г-н Антон Зингаревич. 

Ето как и Вие може да се включите в дарителската кампания за отбелязване на 110 годишнината на Ботев Пловдив:

1. Като направите банков превод в откритата сметка за дарения за кампанията: IBAN : BG30 TEXI 9545 1004 0180 01, Сдружение ПФК Ботев

2. Чрез системата за електронни разплащания Paypal на: us@botevplovdiv.org