Фотоизложбата „110 години Ботев Пловдив“ ще разкаже визуално пътя на вековния отбор 

Пловдив, 1 март  2022 г. Навръх Националния празник на Република България – 3-ти март, Галерия „Капана“ в Пловдив отваря врати, за да представи на публиката 110 кадъра от историята на Ботев Пловдив. 

Изложбата се организира съвместно от ПФК Ботев Пловдив и Сдружение „ПФК БОТЕВ“ и е първото официално събитие от поредицата чествания за 110-годишнината на любимия ни клуб.

Фотографиите показват знакови моменти от пътя на израстване на Ботев през годините на жълто-черната мечта. Път, по който са вървели легендарни футболисти, път, който невинаги е бил безоблачен, по-скоро точно обратното –  бил е трънлив, но за сметка на това и изпълнен с толкова гордост. Път, по който поколения играчи са оставяли частица от себе си. Интересните и любопитни кадри включват знаменателни моменти от паметни международни мачове през годините срещу европейски футболни колоси като Барселона, Байерн Мюнхен и Атлетико Мадрид, избрани моменти от дългогодишни футболни съперничества у нас и моменти на жълто-черен триумф. 

Откриването на изложбата, чийто водещ ще бъде известният спортен коментатор Валери Станков, а куратор – един от най-титулуваните български фотографи – пловдивчанинът Минко Михайлов, ще се случи на националния празник в 10:00 ч., а на него ще присъстват само получили покани лица. На официалното откриване са поканени представители на местната и държавната власт, общественици, ветерани, представители на останалите пловдивски футболни клубове -Локомотив, Марица и Спартак, както и столичните Левски и Славия. Предвижда се ветераните на клуба да бъдат отличени със специални призове. Поканени са ветерани от 50-те и 60 -те и 70-те години на миналия век, както и, разбира се, всеобщите любимци от  магическото поколение от 80-те години. 

Изложените фотографии, по-голямата част от които са черно-бели, са предоставени на Инициативния комитет на Сдружението от: архива на  БТА, Румен Минков, „Старт фото“, „Ботев Медия“, „Ирландски фото архив‘‘, ОП „Младежки център“ Пловдив и фотографите Агоп Арисян, Бончук Андонов, Тодор Даскалов, Любомир Аргиров, Теодор Караколев и Боян Ботев. Някои от включените в изложбата кадри ще бъдат показани за първи път пред обществеността. 

Два часа по-късно, в 12:00 ч., вратите ще бъдат отворени за всички граждани.   

По време на  изложбата под формата на видео ще бъдат показвани и участващите детски рисунки от проведения конкурс за детска рисунка.

Галерията ще остане отворена за посетители от 3 до 15 март със свободен вход. Адресът е: Галерия „Капана“, ул. „Райко Даскалов“ 25, Пловдив. 

Междувременно продължава набирането на средствата за инициативите. Към 23 февруари са набрани 24 193,28 лв., без в сумата да влиза по-голяма част от постъпленията от онлайн търг. 

Ето как може да се включите в кампанията: 

1. Като направите банков превод в откритата сметка за дарения за кампанията: IBAN : BG30 TEXI 9545 1004 0180 01, Сдружение ПФК Ботев

2. Чрез системата за електронни разплащания PayPal на: us@botevplovdiv.org3


3. Като се включите в провеждането на онлайн търга. Набраните средства ще бъдат използвани за честванията на 110 годишнината от основаването на нашия любим отбор. Повече за него тук: https://www.facebook.com/targ.botev/ 

4. Като купите виртуални билети „110 години Ботев Пловдив“ на цени от 11,0 лв, 55 лв, 110 лв. и ВИП билет за 1100 лв. от Eventim. Повече информация: https://www.eventim.bg/bg/bileti/virtualen-bilet-110-godini-botev-plovdiv-futbolen-kompleks-1912-577409/event.html?ca=29