Хиляди пловдивчани поискаха „Колежа или смърт“ 

„Колежа или смърт“. Зад този транспарант застанаха в Деня на Трифон Зарезан хиляди пловдивчани, които се включиха в организирания от Сдружение „Клуб на привържениците на Ботев Пловдив“, Сдружение ПФК Ботев, Фондация „Жълто и Черно“, Сдружение „Бултрас Файт Клуб“ и Обединени фракции Бултрас протест за прозрачното дострояване на стадион „Христо Ботев“. 

Събитието, което не бе свързано с настояване за допълнителни средства или каквито и да е политически искания, бе открито с националния химн и кратко излагане на целите на събралото се на пл. „Съединение“ множество. „Днес всички ние сме се събрали тук, за да защитим една наша мечта – да защитим Колежа. След малко всички ние ще тръгнем на поход до общината, за да кажем символично на тези, които трябва да ни представляват там, че повече така не може! Вчера разпространихме клип, в който ботевисти от 3 поколения разказаха за спомените си от стадиона край бирената и за надеждите, че отново ще се върнат там. Видеото бе затрогващо – видяхме болката в очите на тези хора, почувствахме я в начина, по който говориха. Всички тези хора все още таят надежда, че ще стъпят на Колежа. Но нека не забравяме и друго – мнозина от нас не успяха да доживеят връщането си на стадиона. Не бива да позволяваме това да продължава! Нека кажем какво искаме – ИСКАМЕ СИ КОЛЕЖА“, каза Бойчо Попов, член на Сдружението. 

„Протестът днес не е за пари и не е свързан с искане на допълнителни публични средства. Имаме конкретни искания, които настояваме да бъдат изпълнени. Искаме с отпуснатите 12 млн. лева допълнителни средства от Община Пловдив да се завърши цялата козирка на стадиона и да се пуснат в експлоатация четирите сектора, а строителят за негова сметка да поправи некачествено извършените дейности, които установихме при инспекцията на съоръжението. Интересува ни как са похарчени отпуснатите общо 37 млн. лева до този момент и чак след това можем да говорим за допълнителни средства“, коментира председателят на сдружението Борис Гиздаков.

Множеството привърженици на Ботев и пловдивчани преминаха пеша по бул. „6-и септември“ и „„Цар Борис III Обединител“, преди да стигнат пред пощата и сградата на община „Пловдив“, за да изложат своите искания. Площадът, който преди няколко години оцвети фонтана си в жълто, за да отпразнува спечелената от ботевистите Купа, днес се изпълни със специално емитирани „банкноти“ 100% Колежа, на които бе изобразен именно стадионът от първоначалния проект. 

„Изминаха  точно малко повече от девет мъчителни години, през които не сме в нашия дом! Девет мъчителни години, които поставиха любовта ни към Ботев и вярата ни в бъдещето на любимия ни клуб пред едно от най-сериозни изпитания в историята му, защото без стадион клубът ни би бил обречен! Девет мъчителни  години, през които се наслушахме на  купища най-различни обещания и  на  откровени лъжи! Девет мъчителни години, които ни принудиха да поведем борба, за да имаме отново своя дом! Борба, която трябва да водим, за да имаме хубав и  модерен стадион, на който да водим децата си и на  който искрата на ботевизма да  разпалва и поддържа страстта на хиляди от нас“, каза от своя страна Николай Илиев, член на Сдружение „ПФК Ботев Пловдив“. И припомни накратко хронологията на изминалите девет години, в които „канарчетата“ са бездомни. 

„Има ли още някой, който се съмнява, че тези в тази сграда отзад ни лъжат. Ние вече няма да ги оставим да си правят своите схеми“, каза от своя страна Георги Абаджиев от Бултрас.

„Голяма част от младежите не са стъпвали на Колежа и наш дълг е не просто да го направят, а дори да израстват на него“, добави още Абаджиев. „Всеки помни първия си миг, първото стъпване на стадиона. Не всеки помни съперника, играчите и резултата, но в съзнанието му се запечатва емоцията, енергията на публиката. Онзи огън, който те запалва и който сме длъжни да поддържаме“. 

Той припомни също така, че днешният протест е само една крачка към постигането на целта, а следващата ще е едва след няколко дни – на 9-и февруари, когато се очаква Общинският съвет на града да гласува предложение на кмета на Пловдив Здравко Димитров за осигуряване на още 22,5 млн. лева от бюджета на общината в рамките на следващите три години именно за Колежа. Феновете пък настояват гласуваните още преди месеци 12 млн. лева да бъдат изразходвани за завършването на цялата козирка на стадиона и да се пуснат в експлоатация четирите сектора, както бе и дискутирано в Общинския съвет по време на сесията през лятото. Сесията ще се проведе на 9-и февруари от 9 часа на ул. „Авксентий Велешки“ 20.