Пощенска марка e посветена на 110 години от основаването на Ботев Пловдив

Пловдив, 19 декември 2022 г. На емблематичната дата 19 декември, символизираща началото на Ботев Пловдив, бе валидирана и пусната в употреба нова пощенска марка в блок на тема „110 години Ботев Пловдив“. Номиналната стойност на марката е 3,30 лв., а тиражът е 5500 броя.

Церемонията по валидацията бе извършена от една от легендите на Ботев – Иван Глухчев, Диана Ранчева, директор на регионално управление „Южен централен район“ към „Български пощи“  и от Рашко Стоянов, председател на Инициативния комитет „110 години Ботев Пловдив“.  След нея привърженици на клуба и филателисти имаха възможност да закупят подпечатани със специалния печат марки от специално разкритата временна пощенска станция.

„Искам да изкажа специални благодарности на „Български пощи“, без чието съдействие това нещо нямаше да се случи, на ръководството на ПФК „Ботев Пловдив“ АД, които също спомогнаха, и най-вече – на членовете на Инициативния комитет „110 години Ботев Пловдив“ и на Сдружение „Професионален футболен клуб Ботев Пловдив“, без чието дейно участие тази година нямаше да постигнем това, което успяхме да направим във връзка със 110-годишнината“, каза председателят на ИК Рашко Стоянов.

На церемонията присъстваха и легендарните футболисти на „канарчетата“ Костадин Костадинов, Иван Кючуков и Славчо Хорозов.

„Искам да благодаря на всеки един, който присъства тук, защото този момент е исторически и си пожелавам на следващия юбилей, който би трябвало да е на 120-та годишнина, да имаме трети шампионски отбор и марка с него“, каза от своя страна водещият на събитието – най-известният пловдивски спортен журналист Валери Станков.

Автор на филателното издание е художникът Венцислав Йорданов. На него е изобразен вторият шампионски отбор на Ботев (Пловдив) от 1967 година. По този начин заедно със 110-годишния юбилей от създаването на клуба бе отразена и 55-годишнината от спечелването на шампионската титла на България. 

Филателната творба е и своеобразно продължение на издадената за стогодишнината на клуба пощенска  марка, на която е изобразен първият шампионски отбор на Ботев (Пловдив) от 1929 година. На блока към новата пощенската марка е отбелязан емблематичен момент от историята на клуба и стадион “Христо Ботев“, наричан от феновете „Колежа“.

Марката и печатът ще се намират в централна поща до четвъртък (22 декември), след което печатът ще бъде върнат в Министерство на транспорта и съобщенията, след което ще бъде унищожен.