Пускат само сектор А и В на Колежа

Пловдив, 22 януари 2023 г.  

Със заповед по член 154 от Закона за устройство на територията (ЗУТ) за допълване на разрешението на строеж на стадион „Христо Ботев“ възложителят на проекта в лицето на община Пловдив е определил първият етап от строителството да включва единствено сектор А (Запад) и сектор В (Изток). По този начин без значение от степента на завършеност на секторите Б и Г (Южен и Северен), дори с монтирана козирка и седалки и завършени общи части, зрители в тези сектори няма да бъдат допускани, обясни на пресконференция председателят на Сдружение „ПФК Ботев“ Борис Гиздаков. 
 

„Това е пълен абсурд, но е в хармония с всичко, което се случва по проекта. Така работи общината“, каза Гиздаков. 

На съвместната пресконференция представителите на трите обединяващи феновете на „Ботев“ Пловдив организации – Сдружение „Професионален Футболен Клуб БОТЕВ“, „Клуб на привържениците на Ботев Пловдив“ и Бултрас, изнесоха скандални подробности за качеството на реконструкцията на стадион „Христо Ботев“, непрозрачността на общината по отношение на договорите и актуваните суми и редица неспазени обещания. 


Още в началото на срещата Гиздаков запозна присъстващите журналисти от местните и национални медии с неимоверните усилия на привържениците в последните две години да провеждат ползотворни срещи с възложител, изпълнител, проектант. Разкрито бе, че привържениците са искали 4 пъти по Закона за достъп до обществената информация документация от община Пловдив, свързана с количествено-стойностните сметки, изплатените средства, комуникацията с полиция, дирекция Пожарна безопасност. Общината обаче е правила всичко възможно, за да ограничи предоставянето на информация, предоставяйки непълни справки, при това само на място в сградата на общината. 

От обществеността се укриват документи, от чието съдържание ще стане ясно как се разходват обществените средства, отпуснати за строителството на Колежа.

„Общината действа без график, без принципи, на парче“ обобщи председателят на Сдружението. 

Смущаващи факти от проектно-сметната документация и актовете за изпълнени СМР представи от своя страна председателят на КПБП Михаил Манолов. Актувани и платени са над 900 000 лева без ДДС* за монтажа на всички седалки на стадиона, а както всички знаем, към момента не е монтирана нито една. Освен това средствата за седалките и монтажа им са включени в отделна обществена поръчка. Възложителят твърди, че от са приспаднати почти 400 000 лева за други СМР, но не предоставя доказателства и заменителна таблица. В Акт № 22 е актувана метална конструкция за козирка и фасада на сектор А за общо 466 тона (стойност 1,426 млн. лева без ДДС). Според окончателния проект обаче общото количество на стоманата за металната конструкция за козирка и фасада на сектор А е 415 тона. Така се оказва, че са надактувани над 51 тона само за този сектор. Несъответствие има и за сектор В, където също се изгражда конструкция. 

Впечатление прави, че се появяват нови видове строително-монтажни работи със значително завишени цени спрямо пазарните, без да е приложен анализ. Пробиване с боркорона е актувано за 219,65 лева за брой, докато в обществената поръчка договорената цена е 27,14 лева. 

„Доста смущаващ факт е, че цените на някои материали и труд, които е актувал строителят на стадион „Локомотив“, са в пъти по-ниски от цените на същите материали и труд, на които актува строителят на стадион „Христо Ботев“, каза Манолов. И представи на медиите сравнителна таблица с фрапираща разлика. Оказва се, например, че парадоксално по-ниският клас бетон С20/25 на стадион „Христо Ботев“ е с около 10% по-висока цена от тази на по-високия клас бетон С30/37 на стадион „Локомотив“.  

И на фона на значителното постоянно поскъпване на строителната дейност на Колежа представителите на организациите прожектираха потресаващи кадри, запечатали некачествено и дори опасно изпълнение на строителните работи. Сред най-фрапантните примери са вбетонирани дървени греди и дори кен от бира, оголени армировки и некачествено вибриран бетон на редица места, неправилно наредена зидария, некачествени заварки на парапети, неправилен монтаж. Скандален е и фактът, че стъпалата се оказват не само некачествено изпълнени, но и с различна височина на дължината им. Проблеми има и с хидроизолацията, което е предизвикало течове. Кадрите, които бяха представени, са актуални – от преди една седмица. 


Представителите на феновете нарекоха проекта за стадиона „осакатен, за да излезе по-евтино“, но в същото време некачествен. И въпреки стремежа за пестене на средства в тоалетните са монтирани сравнително елементарно изглеждащи метални писоари за по 1000 лева на линеен метър. 

„Разчитаме на всички, които смятат, че не може слугите на народа да се държат така, сякаш са господарите на народа“, каза още Гиздаков. 

Живко Стамболиев, представител на Бултрас, представи четирите конкретни искания, които привържениците на Ботев поставят: 

1.  С отпуснатите до момента 37 млн. да бъде изграден стадион, изцяло покрит с козирка, въведен в експлоатация и лицензиран от БФС за провеждане на мачове за Ефбет лига;

2. Качествено изпълнение на възложените СМР;

3. Прозрачност от страна на Община Пловдив във връзка с изпълнението на обществената поръчка за довършване на строителството на стадион „Христо Ботев“;

4. Община Пловдив да осигури средствата, необходими за цялостното завършване на стадион „Христо Ботев“ 

„Няма да се откажем да преследваме поставените цели. Рано или късно на отговорните за строителството на Колежа ще им се наложи да дават обяснения за строителството на стадион „Христо Ботев” и по-добре да го направят с гордо вдигнати глави пред обществеността, отколкото с наведени глави пред правоохранителните органи“, заключи Стамболиев. 

По-рано през деня на среща с феновете в препълнената зала и привържениците бяха запознати с цялата гротеска, касаеща може би най-важния инфраструктурен проект на общината за следващите години. Бяха коментирани и бъдещи мерки и протестни действия. На дискусията присъстваха и взеха дейно отношение депутатът от НС Иван Петков, както и общинските съветници Веселка Христамян, Владимир Славенски и зам.-кметът по спорт и младежки дейности Георги Тютюков, Костадин Георгиев, Едуард Сарафян, които се ангажираха с действия спрямо собствените си ресори.  


На срещата с феновете присъства и Илиян Филипов, главен изпълнителен директор на водещата фирма в консорциума изпълнител „ПИМК“. Той се опита да отговори на въпросите на феновете, но в средата на дискусията напусна залата, за да говори по телефона и след това не се върна. 

*Сумите от актовете са без ДДСНаправените констатации могат да бъдат проверени от всеки един от Вас, като за целта сме качили договора за ОП и КСС към него и предоставените ни от Община Пловдив документи на следната връзка:

https://drive.google.com/drive/folders/1baSRfgHF8yFMMB5X2XaEuOnBNLqq0cOW?usp=sharing

https://drive.google.com/drive/folders/1baSRfgHF8yFMMB5X2XaEuOnBNLqq0cOW?usp=sharing

Qr code

Description automatically generated