Тематичен парк със 110 дървета ще краси базата в Коматево

Тематичен парк под името ПАРК 110 ГОДИНИ БОТЕВ ПЛОВДИВ може да се извиси до следващия рожден ден на най-стария български футболен клуб в клубната му база в Коматево.

Проектът, който се предвижда да се шири на 7000 кв. метра в част от базата на клуба, представлява единна структура, която ще обедини в себе си много компоненти: Културно-исторически елементи, модернистична визия, елементи с обучаващ характер, експозиционни площи, кътове за отдих и богат видов състав на растенията. Това представиха на специална пресконференция инициаторите от Клуба на привържениците на Ботев Пловдив и Сдружение ПФК Ботев. Идеята е била представена по-рано през месеца и пред клуба и е получила пълна подкрепа за реализацията му, поясни пред медиите изпълнителният директор на Ботев Пловдив Данаил Серехидо, който не скри впечатлението си от дейността на феновете.

Идеята за този проект се зароди въз основа на зачестилите PR „залесителни“ кампании, който се извършват за парче и без почти никаква подготовка. Първоначалната идея за засаждане на 110 броя дървета по случай 110-годишния юбилей на клуба – идея на покойния Тоско Бозаджийски, бе надградена с изграждането на паркова структура, която да се превърне във своеобразен „Мемориален комплекс“, в който да бъде изложената великата „жълто-черна“ история„, казва основният автор на проекта – ландшафтен архитект Петър Петров.

Много оптимистично ще е да кажа, че паркът ще е готов догодина, когато ще честваме 110 години от създаването на клуба, но ще направим всичко възможно„, поясни Атанас Стафунски, член на УС на КПБП.

Изграждането на парка ще струва между 300 000 и 500 000 лева. „Ще търсим подкрепа от цялата жълто-черна общественост, ще презентираме идеята пред предприемачи, имаме и одобрението и помощта на клуба“, каза арх. Петров.

Обектът е изключително разпознаваем в Пловдив, а предвиденият за проектиране терен се намира на територията на Футболен комплекс „БОТЕВ 1912“ в Коматево и граничи с бул. „Коматевско шосе“, като е с лице към булеварда повече от 50 метра.

Проектът ще се превърне в обществено-значима структура, тъй като в района, в който се намира (Южен Пловдив), се забелязва интензивно застрояване, а липсва и не се планира изграждането на обществен парк, поясни още авторът.  

Освен да покаже историята на клуба паркът има за цел да демонстрира нагледно как групи от обществото могат да се обединяват и да допринасят чрез различни инициативи за общите блага на гражданите и гостите на града ни.

Идеята за изграждане на „Мемориален комплекс“ идва от проектанта, чиято цел е да запази значението на парка в исторически аспект – както за миналите, така и за бъдещите поколения.В композиционното си решение проектът предлага изграждане на „Мемориален кръг“, който ще представлява 3 овални кашпи, облицовани с черен гранитен камък, а върху тях ще бъдат монтирани няколко плочи с текстове, описващи историята на клуба от създаването му до 110-та му годишнина. В задната част на този кръг се предвижда поставянето на два комплекта по 3 броя пилони със знамена за подчертаване на важността на обекта.

В горната част на структурата ще бъдат оставени отвори с дренаж за засаждането на дребнорастяща растителност, като се предвижда да се използва Euonymus emerald gold, за да се подчертае и жълтия цвят от емблемата на клуба.

Мемориалният кръг копира контурите на емблемата на клуба, като в северната си част има отворено пространство, което отваря широк достъп към главна алея, водеща до зоната на „Величествената жълто-черна гора“.

„Гората“ представлява структура, изобразяваща символичното увековечаване на лица и събития, свързани с клубната история. В основата на всяко дърво се предвижда поставянето на плочи с текстове, описващи даден футболист, треньор, футболен деятел, запалянко или знаменит футболен двубой. В края на алеята, разполовяваща на две „величествената гора“, се предвижда изграждането на „Трофейна стена“, която да съдържа в себе си реплики на всички спечелени от клуба отличия, трофеи и титли.
 
Трите композиционни елемента  – МЕМОРИАЛЕН КРЪГ, ВЕЛИЧЕСТВЕНАТА ЖЪЛТО-ЧЕРНА ГОРА и ТРОФЕЙНАТА СТЕНА – са проектирани така, че да символизират пътя на успеха. Всичко започва от основаването на клуба през 1912 година, изобразено в „Мемориален кръг“, преминава през упорития труд, желание и себераздаване  на играчи, колективи и привърженици, за да се материализира в титли, купи, трофеи и награди.

Като център на композицията, Кръгът дава начало и на широка алея на изток, която премива през зона за постоянни експозиции. Тези зони представляват бетонови високи кашпи, които ще служат за пана за закачане на експозиционни материали. В тези зони се предвижда изграждането на експозиции с емблемите на клуба през годините – екипите, с които са играли играчите, капитаните и др. 

В края на алеята, преминаваща през зоните за постоянни експозиции се предвижда малък терен, изобразяващ футболно игрище, върху което да бъдат забити 11 жълто-черни знамена, които ще символизират най-добрите играчи през годините. В най-източната точка на парка и непосредствено след „мини игрището с 11-те най-добри“ ще бъдат засадени 12 броя храсти, символизиращи публиката, която винаги е била 12-ти играч на Ботев Пловдив.

Поради наситеното слънчево изложение на тази зона се предвижда да бъде използван растителен вид Berberis thunbergii aurea foliage, за да се добави допълнителна жълта нотка към този пейзаж.

В тази зона е предвидена и допълнителна комуникация чрез плочо-пътека, която да дава лесен достъп до „Величествената гора“.

Обратно по главната алея и преминавайки през „Мемориален кръг“, посоката отвежда към „Зони с временни композиции“. Те ще представляват озеленени „петна“, в които ще се монтират статични пана тип нисък билборд, в които ще могат да се излагат временни галерии, снимкови материали и др. Краят на алеята ни отвежда до барелефа на Динко Дерменджиев-Чико, който бележи пътя на успехите. На няколко метра южно от него и северно от главния вход ще бъде изграден паметник/плоча на клубния патрон, Христо Ботйов.

В тази си част от парка се предвижда изграждане на множество кътове за отдих, между които да бъдат издигнати поетапно скулптури на легенди на отбора. Тази зона на парка е с по-общ характер и ще обслужва двата вътрешни подхода към футболния комплекс, както и кътовете за посетители, които идват заради трениращите на базата деца. Предвижда се и изграждане на зона за детски игри в най-южната част на парка, за да има място в парка и за най-малките деца.

Освен обществена значимост проектът има и ландшафтно-архитектурна стойност поради характера му. В последните години рядко сме свидетели на проектиране на паркове със специално предназначение и в тази връзка, подобен тематичен, мемориален комплекс ще бъде отличен ландшафтно-архитектурен пример.