Съобщение до Ботевистите

УВАЖАЕМИ БОТЕВИСТИ,
УВАЖАЕМИ ПРИЯТЕЛИ НА ФУТБОЛА,

Сдружение „ПФК Ботев“ е юридическо лице, законен правоприемник на ФК Ботев Пловдив, създаден през 1912 година.

Сдружението е учредено през 1990 година и в него членуват широк кръг от привърженици на Пловдивския Ботев.

Сдружението е притежател на четирите елемента на финансовия феърплей, съгласно нормативите на УЕФА: седалище, име, клубни цветове, емблема на футболния клуб.

Сдружението е член на БФС и благодарение на това обстоятелство ПФК „Ботев“ АД с мажоритарен собственик Георги Самуилов участва в българското първенство.

Сдружението възобнови през 2010 г. участието на клуба в българския футбол след фалита на акционерното дружество с мажоритарен собственик Димитър Христолов. 

Сдружението пое клуба след фалита на КТБ АД през 2014 г. и под негово ръководство през 2017 г. ПФК Ботев Пловдив спечели две купи в една и съща година.

Сдружението няма никаква правна и физическа възможност, както и никакви намерения, да управлява ПФК Ботев Пловдив.

Поради гореизложените факти Сдружението е гарант и носител на пълната отговорност за състоянието и съществуването на автентичния Ботев Пловдив.

За да изпълнява горепосочените си функции, Сдружението има право на един член в Съвета на директорите на АД съгласно Устава на ПФК „Ботев“ АД и този член се определя единствено и само от Общото събрание на Сдружението, което е самостоятелно и независимо юридическо лице и всякаква намеса в неговите дела е недопустима.

В настоящата ситуация на седемчленен Съвет на директорите на акционерното дружество Сдружението няма никаква правна и фактическа възможност, както и никакви намерения, да управлява ПФК Ботев Пловдив. Неговата роля е да защитава интересите на вековния клуб, защото Ботев Пловдив е създаден от феновете за феновете, а не за мажоритарния собственик, който и да е той. И защото Ботев Пловдив го е имало и ще го има преди и след него.

Важно е да съобщим, че прехвърлянето с писмен договор на 60% от акциите от Сдружението на дружество на настоящия мажоритарен собственик стана през 2018 г. при следните задължения на същия:

1. Да развива и финансира ПФК „Ботев“, както и да изгради стадион „Христо Ботев“ (Колежа) в квартал Каменица съгласно одобрения от Община Пловдив инвестиционен проект.

2. В съвместен диалог с останалите акционери и в частност със Сдружение „ПФК Ботев“ да обсъди и приеме механизъм, който гарантира запазване на седалище, име, клубни цветове, емблема на футболния клуб и право на ползване на стадион „Ботев“, включително чрез промени в Устава на дружеството и вписване в Търговския регистър.

3. Да разработи стратегия и план за развитие на ПФК „Ботев“ чрез промени в управленската структура на клуба с цел привличане на нови членове на Съвета на директорите с опит, познания и авторитет, ангажирани със стратегическото и оперативното му управление.

Кое от тези задължения е изпълнено от мажоритарния собственик всеки може сам да прецени. Поради това нямаме желание същият да напуска клуба и категорично се противопоставяме на всякакви опити да бъдем употребени като причина за ново бягство от Ботев Пловдив, каквото настоящият собственик направи веднъж при определени политически обстоятелства в началото на 2017 г.

Настояваме мажоритарният собственик да изпълни поетите от него договорни задължения и други реципрочни ангажименти, като не се поставя над Закона и спазва правовия ред.

Оставаме с разбиране и без коментар последното изявление на мажоритарния собственик в стил 90-те години на миналия век.

06.02.2020 г. Пловдив 

УС на Сдружение „ПФК Ботев“