Антон Зингаревич придоби 99% от акциите на Ботев Пловдив

Компания на руския предприемач г-н Антон Зингаревич придоби 99% от акциите на Ботев Пловдив от досегашния едноличен собственик – Сдружение „ПФК Ботев“. Цената на трансакцията е символичният 1 лев, като за същата сума новият собственик се задължава да върне ценните книжа на Сдружението, ако реши да напусне клуба.

Сделката се случва след неколкомесечни преговори в напълно приятелска и партньорска атмосфера и след като Сдружението, благодарение на феновете, изкупи задълженията към „Рент Мениджмънт“, а след това, на 21 февруари придоби и 39% от книжата, дотогава собственост на ТЦ-ИМЕ АД – в несъстоятелност.

Сделката по продажбата на акциите е придружена и от други промени, например в Устава, съобразени с исканията на новия собственик, но ненарушаващи принципите на Ботевизма.

Сдружението предоставя ексклузивни права за ползване на емблемата на клуба за времето на действие на договора, както и право новият собственик да поиска да я придобие до 3 години след подписването на споразумението. Ако това се случи, Общо събрание на Сдружението трябва да реши дали да разреши придобиването.

Сдружението също така, като член на БФС, предоставя правото на клуба за участие в Ефбет лигата.

Промяната в собствеността на най-стария съществуващ футболен клуб в България е придружена и от промяна в Борда на директорите. Новият мениджърски екип се състои от трима члена – г-н Антон Зингаревич, г-н Даниел Серехидо, който е и изпълнителен директор на клуба, както и адв. Слави Микински.

„Щастлив съм, че дългоочакваната от всички привърженици на Ботев новина е вече факт. Радвам се, че Ботев има нов собственик и мениджъри с модерна визия и голям опит“, каза председателят на Сдружение „ПФК Ботев“ г-н Радослав Кошински.


БЕЛЕЖКИ ЗА РЕДАКТОРИТЕ:

За новия Борд на директорите 

Антон Зингаревич е руски предприемач, бивш собственик на футболен клуб „Рединг“, който играе в английското първенство. Завършил е в Cass Business School в City Univercity в Лондон като спортен мениджър и практикува във Форт Спорт Фонд.

Притежава бакалавърска степен от Regents Business School. Занимавал се с бизнес развитие в американската компания Ener1, която произвежда литиево-йонни батерии за автомобили.  

Адвокат Слави Микински е магистър по право от Софийски университет “Св. Климент Охридски”, завършил е и курс по американско право – „Американски институции и въведение в правото на САЩ“, при проф. Стивън Плоткин, университет „Тюлейн”, САЩ; Американско бизнес право при проф. Шийла Хоххаузер, университет „Тексас”.

От 2014 г. до днес е регистриран външен експерт при АОП за участие в подготовката и провеждането на процедури за възлагане на обществени поръчки. От 2009 г. е председател на Арбитражен Съд София; адвокат, член на Софийска адвокатска колегия и част от екипа на кантора Legalex.

Даниел Серехидо е изпълнителен директор на Ботев Пловдив. Преди това е бил представител на Ла Лига в Русия и Източна Европа. Г-н Серехидо  е отговарял за промотирането на испанската Ла Лига в Русия и Беларус от 2016-а до 2020-а година.

През 2015 г. основава PITCH Sports, логистична компания, фокусирана в промотиране на Световното първенство през 2018. През 2016 г. Даниел се присъединява към LaLiga като отговорен за развитието на стратегии за бизнес в Руската федерация и Беларус. Освен това е съветник на борда в Hype Sports Innovations и изнася лекции в различни курсове за спортен маркетинг в бизнес училища.

Завършил е курс по предприемачество в престижния MIT, курс по мениджмънт в Johan Cruyff Institute, бакалавър по право от университета в Мадрид Universidad Complutense de Madrid, както и има магистърска програма по право във FUNDACIÓN SAGARDOY. Освен това има магистърски програми по счетоводство и курс по бизнес администрация.


За Сдружение „ПФК Ботев Пловдив”

Сдружение ПФК Ботев (Сдружението) е законният приемник от 1990 г. на футболното дружество „Ботев“ от гр. Пловдив, създадено през март 1912 г. Сдружението е юридическо лице с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност. То е учредено безсрочно.

Като обединява усилията на своите членове, Сдружение „БОТЕВ“ си поставя следните цели:

  • Да развива обществено-социална дейност като популяризира и насърчава физическата култура и спорта в полза на гражданското общество;
  • Да се грижи и съхранява традициите, цветовете, емблемите, паметниците и други исторически символи на ФК Ботев Пловдив;
  • Да осъществява официална комуникация между клубните привържениците и мажоритарния собственик на ПФК Ботев АД Пловдив.

За Ботев Пловдив 

Ботев Пловдив е най-старият съществуващ футболен клуб в България. Основан е през 1912 г. и участва в Първа професионална футболна лига. Клубът е двукратен шампион на България през сезоните 1929 и 1966/67, както и трикратен носител на Купата на България през 1961/62, 1980/81 и 2016/17. Патрон на Клуба е великият революционер и поет Христо Ботйов.