Община Пловдив отказва да се ангажира писмено с довършването на стадион „Христо Ботев“ с 4 трибуни на 1-ия етап

Въпреки че в средата на май на среща между Гражданския съвет към Сдружение ПФК Ботев и представители на община Пловдив и на изпълнителя на ремонтните дейности бе дадено обещание за нов подход за довършване на първия етап от строителството, осигуряващ 18 777 седящи места, разположени по четирите сектора на стадиона, сега община Пловдив отказва да се ангажира публично с това свое обещание.

„Относно желанието за подписване на споразумение по горецитираните теми, Ви уведомявам, че към настоящия момент не съм упълномощен да подпиша такъв документ“, пише зам. кметът по строителството на Пловдив Пламен Райчев, визирайки изявеното за втори път изрично желание на Съвета за писмен ангажимент към обещанията. В писмо до кметството от гражданската асоциация поискаха да се създаде „коментирания на срещата документ, удостоверяващ и ангажиращ ги с продължаването и завършването на строителството в тази му цялост (4 сектора и дейност, за получаване на лиценз за Efbet лига).

От общината не пожелаха да се ангажират и с конкретен срок за завършване на този етап и въвеждането му в експлоатация въпреки устните обещания от преди месец това да се случи до следващата пролет.

Въпреки че на Съвета бе обещано скорошно представяне на количествено-стойностните сметки още през пролетта на 2020 г., в писмото си до Съвета от общината заявяват, че те все още не са готови. Все още няма и готово становище за качеството и състоянието на наличните седалки.

Искаме още веднъж да напомним, че изграждането на съоръжението е от особена важност за града ни, а прозрачността при изразходването на обществените средства, както и контролът по качеството на изпълнението, са основно задължение на Община Пловдив и всички участници в инвестиционно-строителния процес.

Тъй като считаме, че е налице пълна липса на прозрачност при изпълнение-то на строителството на стадион „Христо Ботев“ и на желание за честна комуникация, ще използваме всички законни действия за обществен натиск и търсене на отговорност.

Призоваваме всички ботевисти, пловдивчани и българи, които искат да знаят как се харчи обществения ресурс, да „пием мирно кафе“ пред сградата на Община Пловдив в сряда, 7 юли, от 18 часа. Търпението ни се изчерпва, искаме честни отговори на справедливите ни въпроси и притеснения.


Отговор от Община Пловдив: